Omán és Indonézia is békét köthet Izraellel

Bővülhet az Ábrahám-megállapodás, januárban Mike Pence amerikai alelnök is Izraelbe látogat.

A Trump-adminisztráció további arab és muszlim többségű országokat vonna be az Ábrahám-megállapodásba: Omán és Indonézia is rendezheti kapcsolatait Izraellel, sőt, a következő hetekben a diplomáciai kapcsolat is kiépülhet. Bhután már korábban jelezte, hogy a megállapodáson kívül rendezné kapcsolatait Izraellel. Benjamin Netanjahu pedig szombat este megerősítette: több országgal is tárgyalnak a kapcsolatok rendezéséről – írja a The Jerusalem Post.

Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója, Robert O’Brien is elmondta, hogy jelenleg is tartanak a béketárgyalások Izrael és más országok között. Januárban Mike Pence, az Egyesült Államok leköszönő alelnöke is Izraelbe látogat, Pence pedig újabb békekötéseket jelenthet be. Eli Cohen hírszerzési miniszter még egy rádióinterjúban is megemlítette Indonéziát, mint lehetséges partnert. Az indonéz külügyminisztérium azonban cáfolta, hogy a két ország közelebb kerülne egymáshoz. Sőt, a CNN szerint Indonézia megerősítette álláspontját a palesztin állam mellett.

Omán pénteken üdvözölte az Izrael és Marokkó közti békeszerződést, és hozzátették: „tartós, átfogó és igazságos békét szeretnének a Közel-Keleten”. Netanjahu utoljára 2018-ban látogatott Ománba.

A The Jerusalem Post diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írja: a Szaúd-Arábiával való békekötés csak Joe Biden január 20-ai hivatalba lépése után valószínű.

Netanjahu megköszönte Donald Trumpnak és csapatának az eddigi sikeres békeszerződéseket.

Omán lesz a következő, aki békét köt Izraellel?

A Moszad vezetője szerint Szaúd-Arábiával is hamarosan megegyezés fog létrejönni. 

(Címlapképünk Netanjahu 2018-as ománi látogatását mutatja. Fotó: MTI)