Omán lesz a következő, aki békét köt Izraellel?

A Moszad vezetője szerint Szaúd-Arábiával is hamarosan megegyezés fog létrejönni. 

Izraeli kormánytisztviselők szerint Omán lesz a következő arab ország, ami normalizálja a kapcsolatait Izraellel – írja a Times of Israel.

Ezzel Omán csatlakozna azokhoz a szunnita muszlim országokhoz, akik az elmúlt hónapokban rendezték a kapcsolatukat Izraellel. A sort Egyesült Arab Emírségek nyitotta, majd következett Bahrein és alig néhány napja jelentették be, hogy Szudán is normalizálja a kapcsolatát a zsidó állammal.

Az izraeli Channel 12-es tv csatorna információi szerint Omán bejelentése még a november 3-ai amerikai választások előtt megtörténhet, de valószínűbb, hogy az ország megvárja, hogy ki nyeri a voksolást.

Omán úgy nyilatkozott az Egyesült Arab Emírségekkel kötött megállapodásról, hogy az „hozzájárul ahhoz, hogy hosszan tartó béke jöhessen létre a Közel-Keleten.”

2018-ban Benjamin Netanjahu látogatást tett Ománban, amely jelezte, hogy a két évtizede fagyos viszony talán kezd felmelegedni.

A Channel 12 arról is beszámolt, hogy Joszi Cohen a Moszad vezetője azt állítja, hogy Izrael várhatóan hamarosan Szaúd-Arábiával is megállapodik, aminek a beleegyezése nélkül valószínűleg az eddigi megegyezések sem születhettek volna meg.

A béketárgyalások hátterében a Közel-Kelet régiós hatalmi harca áll, amelyet Szaúd-Arábia és Irán folytat. A szunnita országok napirendjén háttérbe szorult a palesztin kérdés, és egyre fontosabb helyet foglalt el az iráni fenyegetés. Az országok fontos szövetségesre leltek Izraelben a síita hatalommal szemben.

Az izraeli információk szerint Szaúd-Arábia csak egy jelentős amerikai fegyvervásárlási megállapodásért cserébe hajlandó békét kötni Izraellel. Ez egy olyan pont, amely már a Emírségek esetében is sokakat zavart az izraeli vezetésben.

Donald Trump korábban utalt rá, hogy további öt ország egyezhet meg Izraellel, és pénteken megerősítette, hogy a szaúdiakkal hamarosan megállapodhatnak.

A szaúdiak azonban eddig ragaszkodtak ahhoz, hogy csak akkor kötnek békét Izraellel, ha már létrejött a palesztin állam. Ennek ellenére az elmúlt hetekben Mike Pompeo is arra biztatta a szaúdiakat, hogy ismerjék el Izrael államát.

Béke Izraellel? Mutatjuk, melyik muszlim ország hol áll a kérdésben

A pénteken bejelentett izraeli-bahreini egyezmény vegyes reakciókat váltott ki a Közel-Keleten.