Izrael felrobbantott egy iráni kémhajót a Vörös-tengeren

IIzrael áll a Saviz nevű iráni felderítő hajó ellen a Vörös-tengeren elkövetett keddi robbantás mögött – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet szerdán.

A hírportál idézi a The New York Times című újság – meg nem nevezett amerikai tisztviselőkre hivatkozó – beszámolóját, amely szerint az izraeli hadsereg a hajótestre telepített vízi aknákkal követte el a támadást az amerikai-iráni nukleáris tárgyalások megújításának első napján.

Korábban az iráni médiában számos felvételt tettek közzé az iráni Forradalmi Gárdához tartozó, lángoló Savizról, amelyet kedden reggel fél nyolckor a Vörös-tenger eritreai partjainál ért a támadás.

A Saviz hivatalosan teherhajónak minősül, de az amerikai lap szerint valószínűleg ez az első katonai célra használt hajó, amelyet megtámadtak az elmúlt két év izraeli-iráni tengeri összecsapás-sorozatában. Az iráni jelentések szerint a vízi jármű az elmúlt években a kommandós erőket segítette a kalóztámadások elleni védekezésben.

Az elmúlt hónapok nemzetközi médiabeszámolói szerint a hajó az iráni Forradalmi Gárdát szolgálja a hírszerzésben, valamint az iráni olajszállítások vörös-tengeri útvonalának biztosításában.

Al Arabiya cameras film suspicious Iranian ship in Red Sea

Al Arabiya’s cameras monitored the Iranian Saviz ship that has been stationed for three years in international waters in the Red Sea near the Yemeni coasts.T…

A The New York Times jelentése szerint – idézi a ynet –

Izrael előzetesen tájékoztatta az Egyesült Államokat a készülő akcióról.

Az amerikai lap úgy tudja, hogy a robbantást elhalasztották, hogy a térségben tartózkodó Dwight D. Eisenhower nevű amerikai repülőgép-hordozó előbb megfelelő távolságba kerüljön a Saviztól. A robbantás idejére az Eisenhower körülbelül 320 kilométerre távolodott el a helyszíntől.

Izrael hivatalosan nem erősítette meg, de nem is tagadta felelősségét a Saviz elleni támadásban.

Izrael és Irán között két éve titokban haditengerészeti árnyékháború zajlik, amelyben Izrael kőolajat és fegyvereket szállító iráni kereskedelmi hajókat támadott meg a Földközi-tenger keleti részén és a Vörös-tengeren.

Március végén Irán rakétát lőtt ki az Udi Angel izraeli üzletember tulajdonában álló, Lori nevű konténerszállító hajóra az Arab-tengeren, de ez a támadás nem követelt emberéletet, és nem okozott jelentős anyagi kárt.

Izraeli tisztségviselők nem kommentálták kedden a Saviz elleni támadás hírét.

Néhány órával a támadás híre előtt ugyanakkor a márciusi választások után újabb kormányalakításra felkért Benjámin Netanjahu miniszterelnök a Likud párt frakcióülésén kijelentette:

„Nem szabad visszatérni az Iránnal kötött veszélyes nukleáris megállapodáshoz, mert a nukleáris Irán létében veszélyezteti Izraelt, és súlyos veszélyt jelent az egész világ biztonságára”.

Sikeres volt a támadás az izraeli szállítóhajó ellen?

Mégis mit akarhatott elérni Irán az izraeli hajó megtámadásával? Jelenleg több a kérdés, mint a válasz – véli a Jerusalem Post elemzője.

Irán elismerte

Az iráni külügyminisztérium szerdán elismerte, hogy támadás érte az ország egyik hajóját a Vörös-tengeren, a bejelentést egy nappal azt követően tették, hogy a médiában megjelent értesülések szerint tapadóaknákkal megtámadták a Saviz nevű iráni hajót.

A robbanás, amely kedd reggel történt Dzsibuti partjainak közelében, az iráni közlések szerint nem okozott jelentősebb károkat, és senki sem sérült meg.

Szaíd Hatibzadeh iráni külügyi szóvivő azt mondta, a polgári tulajdonban lévő hajó azért állomásozott a térségben, hogy biztosítsa a régiót a kalózok ellen.

Korábban a Tasnim iráni hírügynökség arról számolt be, hogy mágneses aknák robbantak egy iráni hajó testén. Az ügynökség védelmi tudósítójának értesülései szerint a megtámadott hajó, a Saviz már több éve állomásozik a Vörös-tengeren, hogy támogassa az iráni kommandósokat, akik a régióban figyelemmel kísérték az ott közlekedő kereskedelmi hajókat.

A történteket megerősítette az iráni állami televízió is. A tévé közleményében idézte a The New York Times amerikai lap egyik cikkét, amelyben egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael tájékoztatta Washingtont a kedd reggeli támadásról.

Értesülések szerint azért érhette támadás a hajót, amelynek többéves jelenlétét Szaúd-Arábia már számtalanszor nehezményezte, mert a Nyugat és az ENSZ szakértői szerint Irán fegyvereket és támogatást nyújt a jemeni húszi lázadóknak az országban évek óta tartó polgárháborúban. Irán ezt következetesen tagadja, bár a kormányellenes felkelők fegyvertárában talált alkatrészek Teheránhoz kötődnek.

Irán korábban azt állította, hogy a Saviz a tengeri rablók elleni erőfeszítéseket segíti a Vörös-tengeren és a Báb-el-Mandeb-szorosban (a Dzsibuti és Jemen közötti térségben), a nemzetközi hajózás egyik legfontosabb csomópontján.

Az állami kötődésű Islamic Republic of Iran Shipping Lines tulajdonában lévő Saviz a hajókövető adatok szerint 2016 végén érkezett a Vörös-tengerre. Az azóta eltelt években az Eritrea partjainál fekvő Dahlak-szigetcsoportnál állomásozott, és feltehetően a vízi utat használó iráni hajók révén kapott utánpótlást, s cserélt személyzetet.

A szaúdi hadseregtől korábban az AP amerikai hírügynökség birtokába jutott tájékoztató anyagokban a hajón katonai öltözetű férfiakat, valamint olyan kis csónakokat lehetett látni, amelyek alkalmasak arra, hogy elérjék a szemközti jemeni partokat. A szaúdi anyagokban olyan képek is szerepeltek, amelyeken a hajón különféle antennák láthatók. A szaúdi vélemények szerint ez szokatlan egy kereskedelmi teherhajó esetében, egyben arra utal, hogy a hajó elektronikus megfigyelést végzett. Más képek szerint a hajót 50-es kaliberű gépfegyverekkel szerelték fel.

Iráni rakétatalálat ért egy izraeli tulajdonú hajót az Arab-tengeren

A hajó a károk dacára képes volt folytatni az útját.