Iráni rakétatalálat ért egy izraeli tulajdonú hajót az Arab-tengeren

Iráni rakétatalálat következtében megrongálódott egy izraeli tulajdonú teherhajó csütörtökön az Arab-tengeren – közölte az izraeli 12-es számú televíziós csatorna a honlapján.

Az értesülés szerint a haifai székhelyű XT Management tulajdonában lévő, Tanzániából Indiába tartó hajó a károk dacára képes volt folytatni az útját.

A Reuters hírügynökség nem tudta független forrásból ellenőrizni az incidenst, a cég sem reagált megkeresésekre. Az izraeli külügyminisztérium pedig közölte, hogy még ellenőrzik az értesülést.

A Háárec című izraeli lap nemrég arról számolt be, hogy komoly gazdasági károkat okozó tengeri viszály folyik Irán és Izrael között. Az újság tudni véli, hogy Izrael több tucat iráni olajtankerre mért csapást, több milliárd dolláros kárt okozva Iránnak, sikeresen megzavarva az iszlám köztársaság tengeri szállításait.

Két hete kárt szenvedett egy iráni tartályhajó egy „terrorista” támadásban a Földközi-tengeren, amiről az Iráni Iszlám Köztársaság Hajózási Vállalatának (IRISL) szóvivője számolt be a Nournews nevű iráni félhivatalos hírügynökségnek.

Február 26-ra virradóra pedig ismeretlen eredetű robbanás történt a tel-avivi székhelyű Ray Shipping cég tulajdonában álló, bahamai zászló alatt hajózó Helios Ray hajón az Ománi-öbölben. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Iránt hibáztatta a történtekért.

Egy izraeli tisztségviselő szerint tapadóaknák rongálhatták meg a hajótestet a vízvonal felett. Teherán tagadta, hogy bármi köze lett volna a történtekhez.

A hajózás biztonságát Irán és a nyugati országok, különösen az Egyesült Államok és Nagy-Britannia között kialakult feszültség veszélyezteti a Perzsa(Arab)-öbölben és annak egyetlen vízi kijáratánál, a Hormuzi-szorosban, ahol a világ olajszállítmányainak ötöde áthalad.

Irán és Izrael „csöndes háborúja”

Irán regionális hatalomra törne, ám Izrael ezt megakadályozná. Nyílt összeütközést nem akarnak, de meddig lehet elkerülni? Hajdú Tímea írása.