NAÜ: Irán újabb urándúsításba kezdett a natanzi atomlétesítményben

Irán megkezdte az urándúsítást a modern, IR-2m típusú urándúsító centrifugák negyedik csoportjával a natanzi földalatti atomlétesítményben – számolt be a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség bizalmas jelentésére hivatkozva a Reuters hírügynökség csütörtökön.

Az elmúlt időszakban Irán számos intézkedéssel igyekezett fokozni a nyomást Joe Biden amerikai elnök kormányzatán. A teheráni és a washingtoni vezetés is úgy gondolja, hogy a másik félnek kellene lépéseket tenni a 2015-ös többhatalmi atomalku megmentése érdekében, amelyet Donald Trump előző amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan felmondott. Irán azóta válaszul több ponton megszegte a nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségeit.

Az atomalku értelmében az iszlám köztársaság csak az első generációs IR-1-es centrifugákkal folytathat urándúsítást Natanzban. Teherán már tavaly elkezdte bővíteni kapacitásait az újabb gyártmányú eszközökkel.

A NAÜ 2021. március 31-én megerősítette, hogy Irán elkezdte feltölteni az IR-2m típusú centrifugák negyedik csoportját, szám szerint 174 darabot urán-hexafluoriddal.

Az iszlám köztársaság tájékoztatta a NAÜ-t, hogy összesen hat csoport IR-2m centrifugát tervez hadrendbe állítani Natazban, amelyekkel már akár 5 százalékos dúsítású uránt is elő lehet állítani.

A centrifugák hátralévő két csoportja már szintén a helyszínen van, de egyelőre nem kezdték meg velük a dúsítást.

Várható, hogy IR-4-es készülékekkel is bővítik a natanzi atomlétesítményt, de erre egyelőre nem került sor – tette hozzá a NAÜ.

Begyorsult az iráni atomprogram

Persze ismét megsértik az iráni atomprogramról 2015-ben megkötött többhatalmi megállapodást.