Begyorsult az iráni atomprogram

Irán üzembe állította IR-2m típusú, új generációs centrifugákból álló harmadik urándúsító kaszkádját is a natanzi földalatti atomlétesítményben – áll a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által a tagállamoknak hétfőn megküldött jelentésében az MTI szerint.

A lépés újabb megsértését jelenti az iráni atomprogramról 2015-ben megkötött többhatalmi megállapodásnak.

„Az ügynökség megerősítette, hogy 2021. március 7-én Irán megkezdte urán-hexafluorid gáz bevezetését a 174 IR-2m típusú centrifugából összekapcsolt harmadik kaszkádba” – közölte a NAÜ a jelentésben, amelybe a Reuters hírügynökség betekintést nyert.

A dokumentum szerint beépítették a negyedik kaszkádot is, de még nem kezdték meg feltöltését az urándúsításhoz szükséges gázzal. A NAÜ szerint egy ötödik kaszkád beépítése folyamatban van, sőt egy hatodik megépítését is tervezik.

Az atomalku rendelkezéseinek értelmében Iránnak csak a kisebb hatásfokú, első generációs IR-1 centrifugákat lenne szabad használnia.

Irán február 23-tól hivatalosan is korlátozni kezdte az együttműködést a nukleáris létesítményeket ellenőrző nemzetközi szakértőkkel.

Az iszlám köztársaság a teljes uránkészletét majdnem három tonnára gyarapította. Az iráni vezetés ugyanakkor azt állítja, hogy nem atomfegyver gyártására törekszik, nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál az energiatermelés és az orvostudomány terén.

A 2015-ben Bécsben a hat nagyhatalommal aláírt megállapodásban, amelynek értelmében az iráni atomprogram korlátozása fejében fokozatosan feloldják az Irán elleni nemzetközi szankciókat, Teherán egyebek mellett vállalta, hogy nem telepít új generációs urándúsító centrifugákat. Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát a szerződésből, és ismét elrendelte a Teherán elleni szankciókat, mire válaszul Irán 2019-től fokozatosan beszüntette a szerződésben vállalt korlátozások teljesítését.

Joe Biden új amerikai elnök kormánya egyelőre csak mérlegeli az atomalku felélesztését célzó lehetőségeket, Irán viszont sürgős cselekvést vár el tőle a büntetőintézkedések feloldását illetően.

A Biden-adminisztráció tárgyalni akar Iránnal az atomalkuról

A bejelentést annak ellenére tették, hogy Irán korábban jelezte: nem fog engedményeket tenni.