Heisler András szerint a Mazsihisz szorosan együttműködik a kormánnyal és a Rabbitestülettel

A Mazsihisz elnökét a Heti Tv Pirkadat című műsorában többek között a magyar kormányt dicsérő véleménycikkéről, és a Mazsihisz rabbitestületével folytatott háborúskodásának a helyzetéről is kérdezték.

Heisler András nemrégiben egy véleménycikket tett közzé a Jerusalem Postban, arra a kérdésre, hogy miért is volt erre szükség, úgy felelt, a Mazsihisz mindig is azt az elvet vallja, hogy értékek mentén kell politizálni, ez azt jelenti, ha a szervezet valamilyen problémát érez, akkor minden alkalommal felemeli a hangját, érkezzen az adott probléma bárhonnan. Amennyiben valahol értéket éreznek, akkor azt is jelzik, mindezt természetesen közpolitikai nem pedig pártpolitikai értékek mentén — olvasható a Breuerpress International honlapján.

A Jerusalem Postban védi a magyar kormányt Heisler András

Véleménycikket közölt az izraeli lapban a Mazsihisz elnöke, melyben lelkesen védi a magyar kormányt.

Hozzátette, a koronavírus-járvány közepette a Szeretetkórház kétszer is olyan helyzetben volt, hogy a miniszterelnöktől kaptak konkrét támogatást, segítséget. Mindeközben általánosan is elmondható, hogy nagyon komoly együttműködés van a magyar kormány és a Mazsihisz között, így a COVID elleni harcban is. Például a Szeretetkórház vezetése felajánlotta, hogy az intézmény oltópontként is tud üzemelni, amire megérkezett az engedély. Ez hatalmas terhet jelent az intézmény dolgozói számára, csak az elmúlt pár napban 600 embert oltottak be itt. Az elnök kijelentette, a fenti tények miatt is érezte azt, hogy az egyik legjelentősebb izraeli lapban ismerje el a magyar kormány segítségét. Heisler András hozzátette azt is, hogy a Zsidó világkongresszus (WJC) elnöke, Ronald Lauder is kiemelte a magyar kormány segítő, támogató közreműködését.

Ronald Lauder szerint a Jobbik nem képes megújulni

A Zsidó Világkongresszus elnöke szerint továbbra is antiszemiták vannak a pártban, mely nem tudja megtagadni szélsőjobboldali múltját.

Heisler András beszélt a Mazsihisz világi vezetése és a Rabbitestület viszonyáról. Mint megjegyezte, úgy látja, az igazi feszültség az utóbbi testületen belül van éppen, ugyanakkor azt is kiemelte, a szervezet vezetőjeként nagyon erősen arra koncentrál és azon dolgozik, hogy valóban legyen a világi és a vallási vezetés között együttműködés. Ennek érdekében két héttel ezelőtt egy beszélgetést is összehívott a neológ rabbik és a világi vezetés között. Itt az elnök arról beszélt, hogy

nagyon nehéz helyzetben van a Mazsihisz, rengeteg méltatlan támadás közepette, ebben a helyzetben csak egy valamit lehet tenni, ha a szervezet egységes marad.

Ezen a megbeszélésen az elnök kifejtette, a világi vezetés számára minden rabbi fontos, ugyanakkor azt is hozzátette,

a rabbik azt tanítják, hogy az embert az Örökkévaló a saját képmására teremtette, ez azt jelenti, hogy minden rabbiban kell valami szépnek és jónak lenni.

Ha pedig így van, akkor egymásban is ezt vegyék észre, erre koncentráljanak, azt keressék, hogy a másikban mi a szép és a jó, ha nem ezt teszik, ha nem fognak együttműködni, akkor az a neológiának végzetes lehet.

Az elnök külön is beszélt az országos főrabbiról, akit a Rabbitestület tagjainak egy része választott meg, Heisler András hozzátette, a döntés után leült beszélgetni Frölich Róbert főrabbival,akit megválasztottak erre a posztra. Neki azt emelte ki, ez egy olyan fontos poszt, hogy arra egy egységes, békés döntést követően javasolják a rabbik a Mazsihisz küldöttgyűlésének elfogadásra, hiszen az országos főrabbi tisztségéről a küldöttek döntenek.

A cikk folytatása, és a beszélgetés felvétele itt tekinthető meg:

Nagyon komoly együttműködés van a magyar kormány és a Mazsihisz között | Breuerpress International

Nagyon komoly együttműködés van a magyar kormány és a Mazsihisz között Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt egy a magyar kormányt dicsérő cikkéről, a mostani különleges pészahról, a Rabbitestülettel kapcsolatos álláspontjáról.