A Jerusalem Postban védi a magyar kormányt Heisler András

Véleménycikket közölt az izraeli lapban a Mazsihisz elnöke, melyben lelkesen védi a magyar kormányt.

Heisler véleménycikkben először felidézi a koronavírus-járvány kitörésének nehéz időszakát és az első lépéseket, melyeket a Mazsihisz tett az étkezések, szociális és orvosi segélyt megoldásában.

A Mazsihisz elnöke úgy látja, visszatekintve a védekezés sikeresnek mondható.

Heisler szerint ebben nem csak a Zsidó Világkongresszus és az Európai Zsidó Kongresszus volt segítségére, „de kiemelkedő segítséget kaptunk az Orbán Viktor által vezetett magyar kormánytól”.

A cikk szerint Magyarországon a beoltottak aránya már nemzetközi összehasonlításban is meglátszik.

A Mazsihisz elnöke hozzáteszi, hogy „korábban még sosem tartották olyan nagyra a zsidó államot Magyarországon, mint az elmúlt hónapokban. Az utca embere kiemelkedőnek tartja az izraeli oltási programot. Reméljük, hogy a pozitív érzések megmaradnak és Izrael megítélését jó irányba terelik a közvélekedésben”.

„A napi tapasztalatom magyar zsidó vezetőként, hogy nagyon nehéz feladat elérni a legnagyobb Közép-Kelet-Európai zsidó közösség beoltását. Ez a lakosság százezer főből áll, akik ellenállnak a járvány elleni védelem gondolatának.”

A cikk tisztázza, hogy

„a kezdetektől fogva sokat segített a magyar kormány nagyon konstruktív és flexibilis hozzáállása a védekezéssel kapcsolatos kéréseinket. (…) Az elmúlt évek során néha olyan problémákkal szembesültünk, melyeket csakis Orbán személyes közbenjárásával oldhattunk meg. Ő segített nekünk.”

Heisler úgy folytatja, hogy „nagyon értékeltük a segítséget, mert »békeidőben« egyes, a zsidó közösség számára fontos kérdésekben eltért a véleményünk. Viszont a vészhelyzet elkerülése minden nyilvános véleménykülönbséget felülír”.

A cikk szerint a magyar kormány 15 millió amerikai dollárt (4,6 milliárd forintot) adott a Mazsihisz Szeretetkórházának felújítására.

Heisler kijelenti, hogy „legnevesebb rabbink” véleménye szerint az oltás szombaton is engedélyezett.

Véleménycikke szerint „ezen felül közös célunk a kormánnyal egy másfajta vírus, az antiszemitizmus elleni harc.

Az elmúlt évek során nem voltak fizikai támadások, melyeket a magyarországi zsidó közösség tagjai ellen követtek volna el,

de sok munkák van az antiszemita kijelentések és a nyilvános antiszemitizmus ellen”.

A cikk szerint „elégedettséggel tölt el, hogy a magyar kormány következetesen kiállt Izraelért a nemzetközi szervezetekben.” A cikk utal a hidegháború éveire, amikor a két állam nem ápolt diplomáciai kapcsolatokat.

„Most megkönnyebbüléssel vagyunk tanúi a két ország közti baráti kapcsolatoknak. Magyarország külpolitikája Izrael kapcsán és támogatása Izrael iránt kivételesen jó. Reményt ad, hogy Orbán és Benjamin Netanjahu miniszterelnök személyesen egyeztetnek és közösen harcolnak a járvány ellen. Nagy örömünkre szolgálna, ha a magyar és az izraeli kormány folytatná együttműködését és visszatérne a normális helyzethez. Magyarország legnagyobb zsidó szervezete, a Mazsihisz támogatja ezt saját eszközeivel és módszereivel.”

Orbán a Mazsihisz elnökét hibáztatja, amiért az ellenzék antiszemita jelöltet indított

A miniszterelnök állítólag gyengének és határozatlannak tartja Heisler András Bíró-ügyben tanúsított fellépését.