Ronald Lauder szerint a Jobbik nem képes megújulni

Véleménycikket írt Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke a Magyar Nemzet napilapba.

A Zsidó Világkongresszus elnöke azzal kezdi cikkét, hogy „nagyon aggódik Magyarország miatt”.

A szerző szerint „folyamatosan jelen van és egyre nagyobb teret hódít Magyarországon a szélsőjobboldal, amely velejükig gonosz embereket éltet. Ismét halljuk ugyanazokat a beteg, antiszemita, idegengyűlölő, roma- és melegellenes jelszavakat.” Itt a szerző elsősorban a Jobbikból kivált Mi Hazánkra utal.

Lauder ezt követően foglalkozik a Jobbik megváltozásával. „Mostanra a Jobbik is megértette, hogy a magyar nép túlnyomó többsége nem akar visszatérni azokba az időkbe, amikor szomszédok fordultak egymással szembe, és az ország nagy részét tönkretették, romba döntötték. A Jobbik megpróbálta átformálni arculatát, és igyekszik kevésbé szélsőséges képet mutatva inkább a politikai centrum felé orientálódni. Az idő eldönti majd, hogy ez a változás hová vezeti a Jobbikot. Nemrégiben a párt vezetője, Jakab Péter egy interjúban azt mondta: a Jobbik »soha nem volt szélsőjobboldali párt, de megtűrt vállalhatatlan, szélsőjobboldali személyeket«.”

A szerző szerint „sajnos ez a nyilatkozat nem őszinte, mert bár néhány jobbikos politikus bocsánatot kért korábbi kijelentései miatt, a párt, múltját megtagadva, nem képes megújulni. Valójában a Jobbiknak a múltban antiszemita kijelentéseket tevő politikusai közül sokan még mindig a párthoz tartoznak.”

A szerző itt idézi a „judapestező” Bíró László borsodi jobbikos politikus és a zsidókat listázni akaró Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő, a párt vezetőségi tagjának példáit.

Lauder szerint „egészen pontosan így kezdődött minden a harmincas évek náci pártjában, és melyik épeszű ember akarná újraélni azokat az időket?”

A szerző hozzáteszi, hogy

„barátommal, Heisler Andrással, a Magyar Zsidó Hitköz­ségek Szövetségének elnökével együtt méltányolom az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kormány hatalmas támogatását, amelyet a zsidó közösségnek juttatott a Covid elleni küzdelemhez. Ugyanígy biztatónak találom a miniszterelnök közelmúltban tett látogatását Izraelben, illetve támogató kiállását a zsidó állam mellett nemzetközi fórumokon.”

Cikkében Lauder kifejti, hogy

„azt gondolom, ez a legnagyobb különbség a vezetés és a szélsőjobboldali erők között. Orbán úr és kormánya felismerte a világjárvány okozta nehézségeket, és a pandémia elleni küzdelemben próbál maximálisan helytállni. Ezzel szemben a Mi Hazánk és a radikális jobboldal tüntetéseket szerveztek a járvány visszaszorítását célzó intézkedések ellen. Mi bizonyíthatná ennél fényesebben, hogy ezek az emberek vissza akarják taszítani Magyarországot a tisztesség, a tolerancia és a felvilágosodás előtti időkbe?”

A cikk azzal zárul, hogy „mindennek tudatában reménykedem Magyarország pozitív jövőjében. Hiszem, hogy a magyarok túlnyomó többsége visszautasítja ezt a szélsőségesen radikális csoportot, és az ő hangjuk elnyomja majd a zajt, amelyet korlátolt értelmi képességű emberek e kicsi, de veszélyes gyülekezete kelt.”

A teljes cikk itt olvasható.

Jakab Péter és az antiszemita új múlt

Jakab Péter interjúval indította a tavaszt, melyben igencsak vállalhatatlan kijelentéseket tett. Gyenge Dániel írása.