Kemény szócsata bontakozott ki a Biden-éra első amerikai-kínai külügyminiszteri tárgyalásain

A tárgyalópartnerek nyilvánosan és indulatosan bírálták egymás országainak bel- és külpolitikáját.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó, kínai részről pedig Jang Csie-cse, a kommunista párt külügyekért felelős vezetője és Vang Ji külügyminiszter vesz részt az alaszkai Anchorage-ban tartott kétnapos tárgyaláson.

Hírügynökségek megjegyzik, hogy a találkozó előtti – általában néhány percig tartó – nyilatkozataik több mint egy órára nyúltak el, és a vártnál is harciasabbak voltak, amiből arra lehet következtetni, hogy tárgyaláson még keményebb hangot ütnek meg.

Az anchorage-i találkozó az egyre bonyolultabb amerikai-kínai kapcsolatok újabb próbatételének ígérkezik, mivel a két ország számos kérdésben nem ért egyet.

Blinken kijelentette, hogy megvitatják a mély aggodalmat keltő kínai lépéseket az ujgurok lakta Hszincsiangban, Hongkongban és Tajvan térségében, szó lesz az Egyesült Államok elleni kínai kibertámadásokról és a szövetséges országok elleni erőszakos kínai gazdaságpolitikáról.

„Ezen lépések mindegyike veszélyezteti a szabályokon alapuló világrendet, amely fenntartja a globális stabilitást” – szögezte le Blinken.

Jake Sullivan azzal egészítette ki Blinken bírálatát, hogy Kína „támadást indította az alapértékek ellen”. Washington nem akar konfliktust Kínával, de nincs ellenére a kemény verseny – tette hozzá.

Erre reagálva Jang Csie-cse negyedórás indulatos beszédet tartott kínai nyelven, miközben az amerikai küldöttség várt a fordításra.

Blinkent szemlátomást felbosszantott Jang hangneme és beszédének hossza.

Jang ostorozta az Egyesült Államok szerinte nehézségekkel küzdő demokráciáját, az emberi jogok helyzetét, a kisebbségekkel szembeni rossz bánásmódot, de bírálta Washington kül- és gazdaságpolitikáját is. Szerinte az Egyesült Államok katonai erejét és pénzügyi hegemóniáját arra használja, hogy kiterjessze fennhatóságát, és elnyomjon más országokat.

„Szerintünk fontos lenne, hogy az Egyesült Államok változtasson saját arculatán, és vessen véget demokráciája kiterjesztésének a világ többi részére” – mondta Jang, aki úgy vélte, hogy az Egyesült Államokon belül is sokan nincsenek bizalommal az amerikai demokrácia iránt.

„Kína nem fogadja el az alaptalan vádaskodásokat az Egyesült Államok részéről. (…) Kínát nem lehet fojtogatni” – szögezte le Jang, hozzátéve, hogy a közelmúltbeli események soha nem tapasztalt nehézségek időszakába sodorták a kétoldalú amerikai-kínai kapcsolatokat, és sértették mindkét nép érdekeit.

Fotó: Flickr

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Blinken: Washington kiáll az emberi jogokért az ujgurok, Hongkong és Tibet esetében is

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Jang Jie-csi kínai csúcsdiplomatával folytatott pénteki telefonbeszélgetésében mondta ezt.