Irán óva intette Nagy-Britanniát Zaghari-Ratcliffe ügyének „átpolitizálásától”

Irán óva intette hétfőn Nagy-Britanniát a brit-iráni állampolgárságú Nazanin Zaghari-Ratcliffe ügyének „átpolitizálásától”, miután London elfogadhatatlannak nevezte a korábban Teheránban bebörtönzött segélymunkás elleni újabb vádemelést.

A 43 éves nőnek vasárnap meg kellett jelennie a bíróságon, az újabb, rendszerellenes propaganda miatti vád bejelentését követően, pusztán egy héttel azután, hogy letöltöttnek minősítették az iráni rendszer megdöntésére tett kísérlet és kémkedés miatt korábban kiszabott ötéves büntetését.

Ügyvédje elmondta, várakozásai szerint már a héten megszülethet az ítélet.

„A legjobb, amit tehetünk az ilyen ügyekben, hogy nem politizáljuk át őket” – mondta az iráni külügyminisztérium szóvivője hétfőn.

„Azt tanácsolom a brit kormánynak, hagyja, hogy az ügy végigmenjen az igazságszolgáltatási eljáráson” – tette hozzá.

Zaghari-Ratcliffe, a Thomson Reuters Alapítvány Londonban élő programigazgatója – akinek ügye évek óta diplomáciai viszály forrása London és Teherán között – 2016-ban utazott Iránba kislányával családlátogatásra. Amikor azonban vissza akart térni Londonba, a teheráni repülőtéren őrizetbe vették.

Tavaly márciusig a teheráni Evin börtönben tartották fogva; utána házi őrizetben volt szülei otthonában, azonban elektronikus nyomkövető szerkezetet kellett viselnie, amelyet nemrég távolítottak el. Ezzel egy időben közölték vele, hogy továbbra sem térhet vissza Nagy-Britanniába, sőt újból a forradalmi törvényszék elé kell állnia.

Dominic Raab brit külügyminiszter vasárnap elfogadhatatlannak nevezte az újabb vádemelést, hangsúlyozva, Zaghari-Ratcliffet „kegyetlen és gyalázatos megpróbáltatásoknak tette ki az iráni kormány számító viselkedése”.

Antonio Zappulla, a Thomson Reuters Alapítvány vezérigazgatója szerint a hatóságok célja a nő szenvedésének szándékos meghosszabbítása.

Boris Johnson brit állampolgár kiadatását követeli Irántól

Johnson az iráni elnöktől követelte a brit-iráni állampolgárságú Nazanin Zaghari-Ratcliffe elengedését, de beszólt az atomprogram miatt is.