Boris Johnson brit állampolgár kiadatását követeli Irántól

Boris Johnson brit miniszterelnök az iráni államfőtől követelte szerdán a brit-iráni állampolgárságú Nazanin Zaghari-Ratcliffe elengedését. Johnson felszólította Teheránt az iráni nukleáris fejlesztési program korlátozásáról szóló többhatalmi egyezmény betartására is.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, a Thomson Reuters Alapítvány Londonban élő programigazgatója – akinek ügye az elmúlt években folyamatos diplomáciai viszály forrása London és Teherán között – 2016-ban utazott Iránba kislányával családlátogatásra. Amikor azonban vissza akart térni Londonba, a teheráni repülőtéren őrizetbe vették, majd az iráni rendszer megdöntésére tett kísérlet és kémkedés vádjával öt év börtönbüntetésre ítélték.

Tavaly márciusig a teheráni Evin börtönben tartották fogva; utána házi őrizetben tartózkodhatott szülei otthonában, de a bokáján elektronikus nyomkövető szerkezetet kellett viselnie.

Az iráni hatóságok a minap bejelentették, hogy letöltöttnek tekintik Nazanin Zaghari-Ratcliffe büntetését, és vasárnap el is távolították a nyomkövetőt.

Ezzel egy időben közölték vele, hogy továbbra sem térhet vissza Nagy-Britanniába, sőt most vasárnap újból bíróság elé kell állnia Teheránban, egyelőre nem részletezett vádakkal.

A Downing Street szerda esti beszámolója szerint Boris Johnson telefonon beszélt Haszan Róháni iráni elnökkel, akitől Nazanin Zaghari-Ratcliffe és más, Iránban fogva tartott brit-iráni kettős állampolgárok haladéktalan szabadon engedését követelte.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint Johnson üdvözlendő fejleménynek nevezte, hogy Nazanin Zaghari-Ratcliffe-ről eltávolították az elektronikus nyomkövetőt. Kifejtette ugyanakkor, hogy Nazanin Zaghari-Ratcliffe mozgásának további korlátozását London teljesen elfogadhatatlannak tartja, és követeli, hogy Nazanin Zaghari-Ratcliffe hazatérhessen családjához Nagy-Britanniába.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe-t – akinek brit férje van és kislányuk Nagy-Britanniában született – a brit külügyminisztérium két éve diplomáciai védelem alá helyezte. Ez magasabb szintű védelmet jelent, mint az egyszerű konzuli segítség, egyben hivatalos nemzetközi jogi konfliktus szintjére emeli az ügyet.

A Downing Street tájékoztatása szerint a szerdai telefonos megbeszélésen Boris Johnson közölte az iráni elnökkel, hogy

Nagy-Britannia továbbra is elkötelezett a Teheránnal kötött többhatalmi nukleáris egyezmény sikeres végrehajtása mellett, ehhez azonban az is szükséges, hogy Irán hagyjon fel minden olyan tevékenységgel, amely sérti a 2015-ben Bécsben aláírt nemzetközi megállapodást.

Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ban kiléptette az Egyesült Államokat a szerződésből, és ismét szankciókat rendelt el Teherán ellen.

Irán válaszul 2019-től fokozatosan beszüntette a szerződésben vállalt korlátozások teljesítését.

Boris Johnson azonban az iráni elnökkel tartott szerdai telefonbeszélgetésben hangsúlyozta: Joe Biden új amerikai elnök hivatalba lépése óta az Egyesült Államok kifejezte hajlandóságát arra, hogy visszatérjen a szerződéshez, ha Irán ismét betartja az egyezmény előírásait, és fontos lenne, hogy Teherán megragadja ezt a kínálkozó lehetőséget.

A brit miniszterelnök felszólította Iránt arra is, hogy hagyjon fel a térségben folytatott destabilizáló tevékenységével.

Begyorsult az iráni atomprogram

Persze ismét megsértik az iráni atomprogramról 2015-ben megkötött többhatalmi megállapodást.