Föld alatti rakétabázist avattak fel Iránban

Robotrepülőgépek, ballisztikus rakéták és elektronikus hadviselési eszközök tárolására szolgáló létesítményt avatott fel hétfőn az iráni Forradalmi Gárda – jelentette a helyi állami televízió az MTI szerint.

A „rakétavárosként” leírt, föld alatti bázis elhelyezkedéséről, az ott tárolt fegyverek számáról nem közöltek információt.

A Forradalmi Gárda haditengerészeti egységeinek vezetője arról számolt be, hogy ez a létesítmény elősegíti az ellenséges erők által kibocsátott jelek detektálását, s megtalálhatók ott különböző radarok, illetve monitoring-, szimulációs és zavaró rendszerek.

„Amit láthatunk, az a Forradalmi Gárda nagyszerű és kiterjedt rakétaképességeinek apró töredéke” – mondta.

Irán az utóbbi években föld alatti rakétabázisok sorát építette ki a Perzsa(Arab)-öböl partja mentén, valamint a stratégiai fontosságú Hormuzi-szoros közelében. Teherán azt állítja, hogy rakétái hatótávolsága a 2000 kilométert is elérik, így például Izrael is lőtávolságban van számukra.

Fény derült Irán földalatti „rakéta-városaira”

Az iráni Tansim hírügynökség több képet is közölt, amin iráni, föld alatti rakétakilövők láthatók, melyek több száz, kilövésre kész rakétát rejtenek.

Címlapképünk illusztráció, egy iráni bázis januári avatását mutatja. Fotó: MTI/EPA