Szakértő: Elképzelhető, hogy biofegyver-kutatás során bekövetkezett baleset okozta a járványt

David Asher, az amerikai külügy korábbi fővizsgálója szerint a vírus a kínai hadsereg által a Vuhani Virológiai Intézetben végzett kutatás eredménye lehet.

Miközben az Egyesült Államok vezető tisztviselői az első személyes találkozójukra készülnek kínai kollégáikkal a Biden-kormány alatt, a Külügyminisztérium volt vezető nyomozója, aki a COVID-19 vírus eredetét vizsgáló munkacsoportot felügyelte, azt mondta a Fox Newsnak, hogy úgy gondolja, a vírus a Vuhani Virológiai Intézetből szabadult ki. Szerinte ez annak a kísérletnek az eredménye lehetett, amellyel a Kínai Néphadsereg egy új biológiai fegyvert kívánt kifejleszteni.

„A Vuhani Virológiai Intézet nem a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH)” – hangsúlyozta David Asher, a Hudson Intézet vezető munkatársa a Fox Newsnak adott exkluzív interjújában.

„Titkos programot működtetett. Véleményem szerint, igaz én csak egyetlen ember vagyok, ez egy biológiai fegyverfejlesztési program volt”.

Asher módszere mindig is a „kövesd a pénzt” elve volt a külügyben és a pénzügyminisztériumban republikánus és demokrata kormányzatok alatt is végzett titkos vizsgálatai során. Ő vezette azt a munkacsoportot is, amely feltárta azt a nukleáris fegyverek fejlesztésére irányuló nemzetközi hálózatot, amelyet a pakisztáni nukleáris program atyja, A. Q. Khan irányított, illetve leleplezte Észak-Korea titkos urándúsításának kulcsfontosságú elemeit. Most úgy gondolja, hogy a Kínai Kommunista Párt az elmúlt 14 hónapban azzal volt elfoglalva, hogy eltüntesse a nyomokat.

Hogyan reagáljon a Nyugat Kína neosztálinista fordulatára?

Szolidaritást kell vállalnunk az üldözött kínai kisebbségekkel. Erkölcsi értelemben is segítenünk kell Amerika kemény fellépését. Gyenge Dániel írása.

Szerinte valószínűleg nem szándékosan terjesztették el a kínaiak a koronavírust, hanem valamiféle baleset történhetett.

Ez mindazonáltal kedvezett Kínának: a világ GDP-jének 15-20 százalékát iktatták ki vele, miközben ők maguk kevésbé érezték meg a járványt: gazdaságuk jelenleg a legnagyobb a G20-on belül.

Ashert a kínai kormány magatartása olyan múltbéli nyomozásokra emlékezteti, amelyeket ő folytatott le.

Kína először azt állította, hogy a járvány a vuhani halpiacról indult. Ennek ellenére az első regisztrált esetnek semmi köze sem volt a piachoz. Az USA által ősszel megszerzett információk szerint 2019 novemberében számos vuhani tudós megbetegedett. Mindez azelőtt történt, hogy Kína hivatalosan bejelentette volna az első megbetegedést.

Asher emlékeztetett: 2007-ben az ország bejelentette, hogy genetikai alapú biológiai fegyvereket kezd fejleszteni, méghozzá a vírusok halálosabbá tételét célozva. A vuhani kísérletekről pedig 2016 óta nem kerültek információk a nyilvánosság elé. Ugyanebben az évben a kínai állami tévében már arról beszéltek, hogy az ország belépett a biológiai hadviselés korába. Asher szerint ez nem csak védekezésre, hanem támadásra is alkalmas fegyverek fejlesztését jelentette.

Szerinte nem véletlen az, hogy Kína 2017 óta nem beszél arról, hogy vírusokat használjon fegyverként, mivel ez volt az az év, amikor a hadsereg elkezdte finanszírozni a Vuhani Virológiai Intézetet.

Azt, hogy Kína már nem a régimódi biológiai fegyverekkel (pl. lépfene) kísérletezik, az magyarázhatja, hogy nemrég Hollandiában áttörést értek el az un. funkciónyereség kutatásának területén. Ez azt jelenti, hogy még fertőzőbbé tesznek olyan vírusokat, amelyeket korábban csak állatok kaphattak el. Az efféle kutatásokat az Obama-kormány be is tiltotta, ám Trump 2017-ben ismét engedélyezte – egészen 2020 áprilisáig, amikor a kínai labornak a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) általi finanszírozását is megszüntették.

A kínai biofegyver-laborokban szakértők szerint már a múltban is voltak biztonsági problémák. Az ország a 2003-as SARS-járvány óta kutat vírusokat, nemzetközi viszonylatban nem túl szigorú biztonsági óvintézkedések mellett.

„Kína 2003, azaz a SARS-járvány kitörése óta vesz részt ilyen típusú víruskutatásban” – írta Miles Yu, a Külügyminisztérium tisztviselője, a Wall Street Journalban Mike Pompeo volt külügyminiszterrel közösen jehgyzett, nemrégiben megjelent, a vírus eredetét firtató véleménycikkében. „A kínai biológiai biztonság színvonala igen alacsony és nagyon veszélyes. Ez tehát egy olyan baleset, amelyre régóta számítani lehetett” – írta.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Vuhanba küldött bizottsága sem viselt védőöltözetet, amikor februárban a laborban tartózkodtak. Ezen felül a hírek szerint nem férhettek hozzá elég adathoz sem ahhoz, hogy kizárhassák annak a lehetőségét, hogy a vírus a laborból szabadult ki. Ennek ellenére a kínai vezetés állítja, hogy transzparensen és felelősségteljesen működik együtt a WHO-val az események kivizsgálásában és a jövőbeli kockázatok megszüntetése terén.

A WHO szégyene és a koronavírus

Mióta elkezdődött a világjárvány, Kína számos narratívát felállított annak lehetséges eredetéről – írja Ian Birrell az UnHerd brit hírportálon.