A WHO szégyene és a koronavírus

Mióta elkezdődött a világjárvány, Kína számos narratívát felállított annak lehetséges eredetéről – írja Ian Birrell az UnHerd brit hírportálon.

Először is a wuhani piacot vádolták, mivel ott vadakat is árultak, ezért kitakarították – és a lefoglalt árukat elrejtették. Aztán az volt a hivatalos narratíva, hogy a vírus a városon kívülről ered – egyesek egyenesen egy amerikai labort vádoltak. Később fertőzött nyércekre mutogattak, majd az is felmerült, hogy fagyasztott ételen érkezett be a vírus.

A szerző szerint ezeket az elméleteket nem sikerült bizonyítaniuk. Több kutatás kimutatta, hogy az új koronavírus nem valószínű, hogy a piacról érkezett, és az sem valószínű, hogy nyércektől, vagy a fagyasztott ételből. Mikor azonban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sajtókonferenciát tartott Wuhanban, és bejelentette meglepően gyorsan megszületett vizsgálati eredményeit, mégis sokat beszéltek a piacról. Beszéltek a nyércekről és a fagyasztott ételről is, illetve arról is, hogy Kínán kívülről eredhet a vírus.

Birrell szerint egyetlen dologban voltak biztosak: hogy a vírus nem a wuhani laborokból eredt, ahol denevérekkel és denevérek koronavírus-fertőzéseivel foglalkoztak. A szerző rámutat a megdöbbentő egybeesésre, hogy a vírus egy olyan városban ütötte fel a fejét, ahol Ázsia ilyen vírusokkal foglalkozó legnagyobb kutatóközpontja található.

A szerző rámutat, hogy Liang Wannian, a pódiumot elfoglaló kínai professzor vezette Peking válaszát a krízisre. Megvédte a kormány lépéseit, noha tudjuk, hogy elhallgattatták a járványra figyelmeztetni akaró orvosokat. A szerző „kommunista pártkatonának” nevezi Wanniant, aki azt hazudta, hogy december 8-i volt az első eset, noha más források szerint novemberi 17-i.

Birrell szerint a WHO, mely az ENSZ közegészségügyet óvó szervezete, ismét a kínai diktatúrához dörgölőzik. Peking hevesen ellenállt a vizsgálatoknak hónapokon át, még szankciókat is bevezetett Ausztráliával szemben, mert az vizsgálatot követelt.

A WHO misszióját vezető dán Peter Ben Embarek szerint „hosszan és nagyon őszintén” beszélgette a wuhani labor személyzetével, és arra jutottak, hogy „nem valószínű”, hogy bármi kijutott a laborból. Például szerinte nem is tároltak Sars-Cov-2-t a vírusbankjukban.

A szerző szerint „aranyos”, hogy a nemzetközi kutatók ennyire bíznak a kínai tudósokban. Szerinte a kínai diktatúra nem mond igazat, hiszen már 2004-ben is kijutott egy pekingi laborból a Sars vírus, 11 főt fertőzve meg.

Felveti azt a korábban felvetődött hírt, hogy a wuhani labor feje nem sokkal a járvány előtt biztonsági panaszokat fogalmazott meg. Szerinte van rá bizonyíték, hogy nem hivatalosan egyéb vírusokat is vizsgáltak ott. És szerinte tudjuk, hogy bár a szóban forgó labor biztonságos, de több labor is volt a városban, és ott is végeztek kísérleteket. Ezek a külső helyszínek talán kevéssé voltak biztonságosak.

A szerző szerint az is ismert, hogy a wuhani kutatók kezdetben féltek, hogy tőlük szabadult ki a vírus valamint, hogy „fejlődő” vírusokkal kísérleteztek, amely a vírusok változására koncentrál. Több kiszivárgásban azt állították ismert, hogy a laborokban különböző denevér-koronavírusokkal kísérleteztek, amelyeket úgy változtattak meg, hogy ne mutassa emberi manipuláció jelét. Birell leírása szerint azt vizsgálták, hogy a vírusok hogyan terjednek fajok között. Leírja, hogy két kínai kutató februárban cikket közölt, amely szerint „a gyilkos koronavírus valószínűleg a wuhani laborból származik”, majd cikküket kitörölték.

A szerző tisztázza, hogy maga sem gondolja, hogy mindez bizonyíték lenne.

Birrell szerint a tudománynak, mint az újságírásnak, bizonyítékokra és tényekre kell épülnie. A szerző szerint teljesen lehetséges, hogy az új vírust a természet szülte, még akkor is, ha Kína és a WHO még nem találták meg a természetes forrást. Szerinte kétségtelen, hogy Donald Trump ügyetlen beavatkozása tévútra vitte a vitát. Viszont az amerikai kormány „józan” volt megállapításában, miszerint „okkal hiszik”, hogy wuhani kutatók koronavírusszerű tünetekkel betegedtek meg 2019 őszén, a járvány első ismert esete előtt. A szerző maga is beszélt vezető WHO-tisztviselőkkel, akik nyitottak a „laborból kiszabadult vírus” elméletére. A szerző azt kritizálja, hogy ennek ellenére ilyen félszeg magyarázatot adnak a nyilvánosságnak.

A cikk azzal zárul, hogy a nyomozás fő problémája az volt, hogy hittek Kínának, dacára annak, hogy Kínában nem szabad bízni – ezt bizonyította az ország a kisebbségekkel szembeni borzalmas bánásmódjával, a Hong Kong-i események kezelésével, illetve az orvosok elhallgattatásával. A szerző szerint ha WHO kizárja a labor-elméletet, akkor minden bizonyítékot nyilvánosságra kell hoznia ezzel kapcsolatban. Birrell szerint sajnos most nem kerültünk közelebb a talány megfejtéséhez, miszerint honnan is érkezett az új vírus.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

2020 máshogy alakul, ha nincs a kínai cenzúra?

Nagy kérdés, hogy ha a kínaiak nem cenzúrázták volna a koronavírussal kapcsolatos információkat, el lehetett volna-e kerülni a globális járványt.