Egy brit egyetem megszünteti az anya és apa kifejezések használatát

A szülőkre mostantól csak nemtelen „gondviselőként” lehet utalni. 

A Manchester University szerdán kiadott egy új irányelvet az oktatói számára, amely tanácsokat tartalmaz azzal kapcsolatban, hogyan tegyék „befogadóbbá” a beszédüket. A dokumentumot az egyetem „egyenlőség, elfogadás és sokszínűség” csapata állította össze. A szabályokat nem csak az egyetem dolgozóinak, hanem mindenkinek, aki az intézménynek nyújt be publikációt be kell tartania.

Az útmutatóban például szerepel, hogy tilos bárkinek a korára hivatkozni, kivéve ha „releváns” a kor helyett utalni kell arra, hogy körülbelül melyik korosztályba tartozik. A dokumentum megtiltja a „fiatal,” „idős” és „nyugdíjas” kifejezések használatát – írja a Spectator.

A betegségek és fogyatékosságok megnevezése is tiltólistára kerül, mivel az útmutató szerint arra kell koncentrálni, hogy milyen képességei vannak valakinek, és nem arra, ami hiányzik. Az egyetemen mostantól kezdve senkire nem lehet azt mondani, hogy „betegségben szenved” csak azt, hogy „betegséggel él együtt.”

Az irányelv a gender témában a legradikálisabb. A nő és férfi, valamint az anya és apa „nem megfelelő” kifejezések, helyette az „egyéneket” valamint a „gondviselőt” kell használni.

Az útmutató olyan angol kiefejezések nemtelenít, amelyekben a „férfi” szó szerepel, (például mankind helyett humankind).

A szavak elrablása – változtasd meg a nyelvet és megváltoztatod a gondolkozást

A beszéd „toleránssá” tétele azt a célt szolgálja, hogy ráerőltesse az emberekre, hogy alakítsák át az értékrendjüket. Hajdú Tímea publicisztikája.