Lezuhant helikopterével és elhunyt Olivier Dassault francia milliárdos

Vasárnap helikopter-balesetben életét vesztette Olivier Dassault francia milliárdos és konzervatív politikus az észak-nyugat Franciaországban található Deauville üdülőváros közelében – írja a Portfolio.

Becsült vagyona alapján Dassault a világ 361. leggazdagabb embere volt, illetve hosszú ideje parlamenti képviselői posztot töltött be a jobbközép Republikánusok színeiben.

A baleset vasárnap este 6 óra körül történt Normandiában, ahol rendőrségi források szerint Dassaultnak nyaralója volt. A nyomozók szerint az AS350 Écureuil típusú helikopter a magánterületről történő felszállás közben zuhanhatott le, a gépen Dassaulton kívül csak a pilóta volt jelen, aki szintén életét vesztette.

Az időjárás egyébként napos volt Deauvilleben vasárnap, napsütéssel és enyhe széllel. A rendőrség lezárta a baleset helyszínét, az ügyészég pedig gondatlanságból elkövetett emberölés kapcsán indított nyomozást.

Ki volt Olivier Dassault?

A 69 éves Olivier Dassault volt Franciaország egyik leggazdagabb embere, de a világ leggazdagabbjai között is előkelő helyen szerepelt. A Forbes 2020-as becslése szerint vagyona 6 milliárd euróra rúgott, amelyet nagyrészt apjától örökölt, így a bolygó 361. legvagyonosabb emberének számított.

Olivier Dassault fia Serge Dassault iparmágnásnak, akinek vállalatcsoportja gyártja a Rafale típusú negyedik generációs, szuperszonikus vadászbombázó repülőgépeket, illetve a Dassault Falcon és Mirage típusú gépeket is. Ugyanez a cégcsoport adja ki továbbá Franciaország egyik legnagyobb példányszámban fogyó napilapját, a Le Figarot-t is.

A Portfolio teljes cikke itt olvasható.

Dassault francia-zsidó családból származott, az eredeti családnév Bloch volt.

Megúszhatja a szigorú büntetést Sarah Halimi gyilkosa

Az antiszemita elkövető kannabiszt fogyasztott a gyilkosság előtt, ezért nem biztos, hogy felelősségre vonhatja a francia legfelsőbb bíróság.