Kissinger szerint Bidennek folytatnia kell Trump „briliáns” Közel-Kelet-politikáját

Henry Kissinger volt külügyminiszter szerint Bidennek folytatnia kell Trump „briliáns” Közel–Kelet-politikáját – írja a Zero Hedge.

Kissinger, aki külügyminiszterként szolgált Nixon és Ford kormányaiban, a Richard Nixon Alapítvány eseményén tartott előadást nemzetbiztonságról és külpolitikáról. Az eseményen részt vett Robert O’Brien korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó, Mike Gallagher republikánus képviselő, és Matt Pottinger, korábbi helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó is.

Kissinger Trump diplomáciai eredményeit Nixon 1972-es kínai nyitásához hasonlította, és azt üzente Bidennek, hogy folytassa elődje Irán-politikáját.

Az Ábrahám-egyezményeket is méltatta. Szerinte a korábbi kormány két fontos sikert is aratott a Közel-Keleten.

Egyrészt elhatárolták a “palesztin problémát” a többi problémától, így ez elvesztette vétóerejét. Másrészt sikeresen állították csatasorba a szunni államokat a síitákkal, azaz Iránnal szemben.

Az Ábrahám-egyezmények amellett, hogy normalizálták az USA, Izrael és több arab ország viszonyát, kulturálisan is közelebb hozták az arab világot Izraelhez. Az egyezmény következtében az Öböl államai és Izrael eredményesebben tudnak védekezni Irán ellen. Ezért a volt elnököt Nobel-díjra is jelölték. Kissinger szerint „ez még csak a kezdet volt.” Arra biztatta Biden kormányát, hogy ezen az úton haladjon tovább.

„Nem adhatjuk fel az Irán elleni nyomásgyakorlást egészen addig, amíg nem látjuk az eredményét” – mondta.

Szerinte ha nem a Közel-Kelet kontextusában kezelik Iránt, akkor a palesztin ügyben elért siker és a szunni államok szövetsége is veszélybe kerülhet.

Mike Pompeo előadásában Trump “különleges” külügyi hozzáállását Nixon elnökéhez hasonlította. Arról is beszélt, hogy Trump alatt egy olyan csapatban dolgozott, ami ezt értette, és azzal is tisztában volt, hogy az elnök elsősorban az amerikai népért dolgozik.

Az Egyesült Államok február 25-én légicsapást indított Szíria keleti részén állomásozó fegyveresek ellen. A célpontok az iráni rezsim által támogatott síita milíciák által használt helyszínek voltak. Feltehetően innen indultak a legutóbbi támadások az Irakban tartózkodó amerikaiak ellen.

Biden azt is bejelentette, hogy az Egyesült Államok vissza kíván térni az iráni nukleáris egyezményhez, a párizsi klímaegyezményhez, valamint az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához is.

Irán már legyőzte Bident

Ha Biden és Irán túlzásba viszik egymás tesztelgetését, könnyen kirobbanthatnak egy regionális háborút.