Óvatosságra intette Izraelt az Egyesült Államok

Ned Price szerint az USA éppen előkészíti Szaúd-Arábia békekötését Izraellel.

Felszólította Izraelt az Egyesült Államok, hogy ne tegyen elhamarkodott lépéseket, amelyek gátolhatják a diplomáciai megállapodásokat – írja az Israel Hayom.

A külügyi szóvivő, Ned Price elmondta: egy óvatlan lépés veszélyeztetheti a kétállami megoldást, és feszültséget gerjeszthet.

Izrael Betlehemtől északra szeretné folytatni az építkezéseket, erre érkezett az Egyesült Államok válasza.

„Minden palesztint támogatni szeretnénk, beleértve a menekülteket is. Jelenleg is vizsgáljuk, hogy ez hogy egyeztethető össze az Egyesült Államok törvényeivel” – mondta Price.

Mike Pompeo korábbi külügyminiszter álláspontja az volt, hogy az izraeli terjeszkedés nem feltétlen illegális.

Pricet ezzel kapcsolatban is megkérdezték, de kitérő választ adott: óva intette az izraelieket és a palesztinokat is attól, hogy egyoldalú lépéseket tegyenek.

Fontosnak nevezte az amerikai-szaúdi kapcsolatokat, de elismerte, hogy „erősebb alapra kell helyezni” a két ország viszonyát.

„Nagy megállapodásokra készülünk Szaúd-Arábiával: szeretnénk megszüntetni a jemeni háborút, enyhíteni az ezzel járó humanitárius válságot, szeretnénk, ha rendeznék a viszonyukat Izraellel, és arra ösztönöznénk a fiatal szaúdiakat, nyissanak a világ és az Egyesült Államok felé”

– mondta Price.

A szóvivő hozzátette: kétségtelen, hogy Szaúd-Arábiának nagy befolyása van az arab világban, és azon túl is.

Pompeo: magas rangú vezetők próbálták aláásni az Ábrahám-megállapodást

A volt külügyminiszter szerint amerikai, európai politikusok azért próbálták megfúrni a megállapodást, hogy a palesztinokat segítsék.