Izraeli Legfelsőbb Bíróság: a reform és konzervatív betértek is lehetnek állampolgárok

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság hétfőn kimondta, hogy az államnak el kell ismernie az izraeli állampolgárság megszerzése céljából Izraelben lefolytatott reform és konzervatív betéréseket – számolt be az Ujkelet.live

A visszatérés törvénye lehetővé teszi, hogy bárki, aki zsidó anyától született, és akinek legalább egy zsidó nagyszülője van, vagy áttért a zsidó hitre vagy zsidó a házastársa, izraeli állampolgárságért folyamodjon. A bíróság most megállapította, hogy a törvény nem tesz különbséget a között, akit ortodox vagy akit konzervatív rabbi térített be.

A döntés két petícióra válaszolt, amelyet 12 olyan személy nyújtott be, akik nem-ortodox betérésen estek át Izraelben, és akiknek az állampolgárság iránti kérelmét a Belügyminisztérium elutasította.

A Legfelsőbb Bíróság által hozott ítélet jelenleg nagyon kevés embert érint.

Az izraeli reform- és konzervatív mozgalmak átlagosan mintegy 300 ember betérését vezetik le egy évben. Ezeknek a betérteknek a túlnyomó többsége – mintegy 90 százaléka – jogosult állampolgárságra a visszatérés törvénye alapján.

Eszter Hajut, a Legfelsőbb Bíróság elnöke ítéletében megjegyezte, hogy a petíciókat 2005-ben és 2006-ban nyújtották be, és az állam többször is kérte az ítélet késleltetését egy betérésekkel foglalkozó törvény elfogadása érdekében.

Jichák Joszef szefárd főrabbi bírálta a döntést, és felszólította a képviselőket, hogy törvényhozás útján vonják vissza. A reform és a konzervatív judaizmus betérési folyamatát „hamisításnak” nevezte.

„Azok, akik reform vagy hasonló betérésen estek át, nem zsidók, ezt a tényt a Legfelsőbb Bíróság semmilyen döntése sem változtathatja meg. A bíróság jóváhagyja Izrael Állam elárasztását olyan bevándorlókkal, akiknek nincs semmi közük a judaizmushoz. Mitől lenne Izrael Állam zsidó állam, ha minden külföldi állampolgár lehet?”

– tette fel a kérdést David Lau askenázi főrabbi.

A Likud párt is kritizálta a Legfelsőbb Bíróság ítéletét.

„A Legfelsőbb Bíróság olyan döntést hozott, amely veszélyezteti a visszatérési törvényt, amely Izraelnek mint zsidó és demokratikus államnak a sarokköve”

– írta a párt Twitteren.

„A Legfelsőbb Bíróság ismét beleavatkozik a kormány döntéseibe, és megfeledkezik szerepéről. A betérések elismerését Izrael Államban a nép demokratikusan megválasztott képviselői döntik el, nem pedig jogtudósok ”

– reagált Naftali Bennett, a nemzeti-vallásos Jamina vezetője.

Az ellenzék vezetője Jáir Lapid viszont üdvözölte az ítéletet, és „kölcsönös tiszteletet” szorgalmazott a különböző zsidó felekezetek között.

Lapid üldözéssel fenyegeti a Chábádot

„Ha Szmotrics és Ben Gvir pártját támogatjátok, üldözni foglak benneteket” – fenyegetőzött a szekuláris Jes Atid párt vezetője.