Lapid üldözéssel fenyegeti a Chábádot

A Jediot Áchronot napilap beszámolója szerint a zsidó állam teljes szekularizációját követelő Jes Átid (Van Jövő) párt vezetője, Jáir Lapid egy telefonbeszélgetés során durván megfenyegette a Chábád közösség egyik rabbiját, mert az a Vallásos-Cionista párt mellett állt ki — írja a zsido.com.

A Becálel Szmotrics vezette párthoz csatlakozott a radikális jobboldali nézeteket valló Ocmá Jehudit (Zsidó Erő) párt is, mely a néhai Meir Kahane rabbi követőit tömöríti. E párt régóta népszerű a lubavicsi hászidok körében, mert egyszerre áll ki a a vallásos értékek, az állam zsidó jellege és Izrael területi egysége mellett, az áldott emlékű rebbe, Menáchem Mendel Schneerson rabbi tanításaival összhangban. A Chábád számára fontos értékek képviselete miatt álltak ki 1996-ban Binjámin Netánjáhu mellett, akit a „Netánjáhu jó a zsidóknak” szlogennel támogattak. Bibi akkor – a közvélemény kutatásokat megcáfolva –  győzedelmeskedett is Simon Peresz felett. A rabbi szerint idén a „Ben Gvir jó a zsidóknak” kijelentés aktuális, utalva az Ocmá Jehudit vezetőjére, Itámár Ben Gvirre.

Lapid elég egyértelműen fejezte ki nemtetszését a rabbinak:

„Ha Szmotrics és Ben Gvir pártját támogatjátok, üldözni foglak benneteket. Vége lesz a köztéri hanukai gyertyagyújtásoknak és a Chábád-központoknak, legyenek bárhol is a világon. Vége lesz a ’szeressünk minden zsidót” sztorinak”.

Szmotrics a következő megjegyzést fűzte a történtekhez:

„Ebben a fenyegetésben benne van a Chábád és a Lapid közötti minden különbség. A Chábád mozgalom mindig odafigyel arra, hogy ne azonosuljon egyik politikai oldallal sem. Szeretnek minden zsidót, feltételek és politikai elvárások nélkül. Ez éppen a fordítottja annak, amit Lapid képvisel. Biztos vagyok abban, hogy a Chábád ezután is szeretni fogja Lapidot, megpróbálják közelebb hozni a Tórához és nyilván szívesen is fogadnák, még a fenyegetőzése ellenére is. Ugyanis erről szól a Chábád-Lubavics mozgalom, már kétszáz éve”.

Szövetségre léptek az vallásos-nacionalista pártok

A korábbi választásokhoz hasonlóan Netanjahu ezúttal is támogatta a pártszövetséget, amiben az LMBT-ellenes Noam párt is helyet kapott.

A történteket Náftáli Benett, volt oktatásügyi miniszter, a jobboldali Jáminá párt frontembere sem hagyta szó nélkül:

„Szégyenletes. Én örökké hálás leszek a Chábádnak. A montreáli Chábádnak köszönhető, hogy anyám és áldott emlékű apám visszataláltak a zsidósághoz. A Chábád mozgalom számtalan zsidót ment meg szerte a világon, már hosszú évtizedek óta. Egy fillért sem fogadnak el Izrael Államtól. Történjen bármi is Indiában vagy Nepálban, ők ott vannak értünk. A lubavicsi küldöttek a saját és családjuk életét szentelik mások megsegítésének, legyenek Szibériában, Venezuelában vagy Alaszkában. És ezek után Lapid éppen őket merészeli megfenyegetni egy politikai ügy miatt? Vajon megtenné-e ugyanezt mondjuk pilóták egy csoportjával szemben akik a [szélsőbaloldali] Merec pártra akarnak voksolni?”

– tette fel Benett a költői kérdést.

„Kedves lubavicsi küldöttek! Csak folytassátok az utatokat! A benneteket ért gonosz fenyegetőzés a történelem szemétdombján végzi. Szeretlek titeket Izrael egész népével együtt!”

— tette hozzá.

A felháborodott reakciókat látva Jáir Lapid szükségét érezte, hogy megszólaljon az ügyben:

„Szeretném világossá tenni, hogy nem akarok senkit sem üldözni, különösen nem a Chábád mozgalomhoz tartozó barátaimat. Ez a mozgalom nagy érdemeket szerzett az Izrael népe és Izrael földje iránti töretlen szeretetével. Ezzel együtt mély aggodalommal tölt el, hogy Itámár Ben-Gvir bekerülhet a Kneszetbe. Minden erőmmel azon leszek a jövőben is, hogy a rasszizmus, az uszítás és nemzetünk újabb megosztása ellen lépjek fel. A kahanisták támogatása Izrael népének integritását fenyegeti.”

– írta Twitter-üzenetében.

Az izraeli lubavicsi közösség egyik vezetője a következő módon reagált Lapid fenyegető szavaira a Kikár Sábát weboldalon:

„Ez feltehetően egy purimi tréfa. A Chábád nem szól bele a politikába, nem avatkozik a politikai pártok ügyeibe és egyik politikussal sem azonosul. Ehelyett továbbra is az elfogadó zsidóság fényét terjesztjük és minden férfit és nőt szeretettel fogadunk, világnézetétől függetlenül”.

Washington nem nézné jó szemmel, ha Netanjahu a vallásos cionistákkal alakítana koalíciót

Ha Netanjahunak sikerül megnyernie a márciusi választást, nem könnyítené meg a kapcsolatát Washingtonnal a nemzeti vallásos Ben Gvir támogatása.