Szövetségre léptek az vallásos-nacionalista pártok

A vallásos-nacionalista Vallásos Cionizmus párt és az Ocmá Jehudit párt szerdán bejelentette, hogy szövetségre lépnek, és csatlakozik hozzájuk a Noam párt is – írja a The Times of Israel. A szövetséget Benjamin Netanjahu segítette elő, hogy a pártok elérhessék a Kneszetbe jutáshoz szükséges, 3,25 százalékos küszöböt, és ne vesszenek kárba a jobboldali szavazatok. Bezalel Szmotrics, a Vallásos Cionizmus párt vezetője egy miniszteri posztra is ígéretet kapott a pártszövetség létrejöttével.

Az Otzma Jehudit párt egy korábbi képviselő, Meir Kahane tanítványaiból áll. Kahane pártját kitiltották a Kneszetből az 1980-as években rasszizmus miatt, ez volt az első ilyen eset. Az Otzma Jehudit támogatja a nem zsidók kivándorlását Izraelből, Ciszjordániát az ország részének tekinti, és kiűzné azokat az izraeli arabokat és palesztinokat, akik nem fogadják el, hogy alacsonyabb státuszúak a zsidóknál.

Két évvel ezelőtt egy nagyon hasonló pártszövetség közmegvetés tárgya volt Izraelben, és Netanjahut is sokan bírálták miatta.

Egyes amerikai zsidó szervezetek az Ocmá Jehudit pártot „rasszista” pártnak tartják.

Bár több tízezer szavazatot szoktak kapni, ez más pártok segítsége nélkül nem elég a Kneszetbe jutáshoz. Az idei választások előtt a Noam párt is csatlakozott a szövetséghez, ami szinte teljes egészében az LMBT-közösség elfogadása ellenében építette fel programját.

A 2019-es szövetségből ők azután léptek ki, hogy Netanjahu bejelentette: gendersemleges imahely kialakítását tervezi a jeruzsálemi siratófalnál.

A Noam egyébként korábban az LMBT-közösséget és a reformpárti zsidókat a nácikhoz hasonlította.

A szövetséghez csütörtökön még a Zsidó Otthon jobboldali párt is csatlakozhat, legalábbis a párt vezetője, Chagit Moshe utalt erre korábban.

A 13-as csatorna közvélemény-kutatása szerint a pártszövetség hiába szerezhet hat mandátumot a Kneszetben, Netanjahunak ez is kevés lesz a kormányalakításhoz. A miniszterelnök ellenfelei ugyan koalícióra lépnek, de az ideológiai különbségek továbbra is problémát jelentenek.

Két éven belül ez lesz a negyedik választás Izraelben, és a három korábbi alkalomhoz hasonlóan ez is egy népszavazásnak tekinthető Netanjahu további politikai szerepléséről.

A vallásos jobboldal döntheti el az izraeli választásokat

Netanjahu nem tud kormányt alaktani Naftali Bennett nélkül, ahogy Gideon Szaár sem. A harc elkezdődött.