A Kínai Kommunista Pártnak jelentette a disszidensek névsorát az ENSZ

Kiszivárgott e-mailek bizonyítják az ENSZ emberi jogi aktivistáinak szivárogtatását.

Bár az ENSZ tagadja, emberi jogi aktivistái mégis jelenthették az Egyesült Államokba disszidált kínaiak névsorát a Kínai Kommunista Pártnak (CCP) – írja a The Epoch Times. Azokról az aktivistákról van szó, akik Genfben éppen a CCP emberi jogsértései miatt tanúskodtak. A kiszivárgott e-mailek alapján a kínai disszidensek jelentése a kommunista párt felé egy bevett szokás, és mind a mai napig így járnak el az ENSZ-nél.

Cao Shunli nevét is jelentették a kommunista pártnak, őt a kínai vezetés még azelőtt elfogta, hogy elhagyta volna az országot. Shunli életét vesztette a fogdán. Akit nem sikerül elkapni még a határ előtt, annak a családját megfenyegetik, vagy akár el is rabolják, esetleg megkínozzák – mondta Emma Reilly a The Epoch Timesnak. Reilly továbbra is az ENSZ alkalmazásában áll, de ügyét vizsgálják.

Az ENSZ a tibetiekért, a hongkongiakért, és az ujgurokért dolgozó rendszerkritikus ellenállók nevét is jelentette a CCP-nek – mindannyian a kínai kormány üldöztetésétől szenvednek.

A legnagyobb emberi jogi szervezetek egyhangúlag ítélték el az ENSZ gyakorlatát, hiszen ezzel a jelentett névsoron szereplők életét kockáztatja a szervezet. Reilly úgy véli, az ENSZ a disszidensek nevének jelentésével bűnrészessé válik a „népirtásban”.

Egy 2012 szeptember 7-én küldött e-mailben, például a CCP érdeklődik az ENSZ-nél, kik mennek Genfbe tanúskodni a kínai vezetés ellen. „A szokásos gyakorlatnak megfelelően, tudnál segíteni ellenőrizni, hogy a listán szereplő emberek részt vesznek-e az emberi jogi konferencián? A delegáció biztonsági okokból aggódik” – ezt a kérdést küldte el egy kínai diplomata egy kapcsolattartónak, aki az ENSZ és néhány NGO között tölt be közvetítő szerepet.

Válaszában a kapcsolattartó – akinek a nevét retusálták – megerősítette, hogy a CCP listájáról két ember is részt vesz a konferencián. Meg is nevezte őket: Dolkun Isa és He Geng voltak a résztvevők. Isa az Ujgur Kongresszus, valamint a Képviselet Nélküli Nemzetek és Népek szervezetének elnöke, aki aktívan igyekszik tenni az ellen, hogy a kínai vezetés üldözteti az ujgurokat. Több forrás egybehangzó állítása szerint a kínai kormány több mint egymillió ujgurt kényszerített átnevelőtáborokba, a korábbi fogvatartottak pedig nemi erőszakról, kínzásokról, agymosásról és brutális megaláztatásról számoltak be.

Egy évvel a kiszivárgott üzenetváltás után az ENSZ megpróbálta kizárni Isát az emberi jogi tanácsból, de Reilly – és csak ő – közbeavatkozott.

A másik megnevezett disszidens, Geng He pedig a bebörtönzött Gao Zhisheng emberi jogi ügyvéd felesége. A keresztény férfi könyvet is írt arról, milyen kínzásoknak vetette alá a kínai vezetés. Az egyik ok, amiért megkínozták, éppen az volt, hogy felesége felszólalt a genfi ENSZ-konferencián.

2013-ból egy, az előző évihez nagyon hasonló üzenetváltás szivárgott ki, ebben a diplomata szintén azzal indokolta a kérését, hogy a disszidensek veszélyesek lehetnek az ENSZ-re és a kínai delegációra. Dolkun Isa ismét szerepelt a listán, az ENSZ pedig tájékoztatta erről a kínai diplomatát. Isa elmondta: a CCP ügynökei megjelentek amerikai házánál, és megpróbálták lebeszélni arról, hogy felszólaljon az emberi jogi konferencián. Szüleit és bátyját a kínai kormány börtönbe zárta, édesanyja egy „koncentrációs táborban” halt meg 2018-ban. A kínai kormánysajtó édesapját is halottnak tekinti, bár Isa nem tudja, hol és mikor vesztette életét. Öccsét 2016 óta eltűntként tartják nyilván.

Kína szinte elismerte, hogy ujgurok millióit zárja táborokba

A hivatalos magyarázat szerint a tartományban tapasztalható szegénység enyhítése érdekében hoztak létre „szakképző központokat.”

Reilly kriminálisnak nevezete az ENSZ gyakorlatát, és az Epoch Timesnak elmondta: ha így járnak el, legalább nyilvánosan tegyék, hogy a konferenciák résztvevői tudjanak a rájuk leselkedő veszélyről.

„Alapvető tisztesség, emberség kérdése, hogy ne tegyék ki a résztvevőket ekkora veszélynek. Olyan nagy kérés ez?”

– tette fel a kérdést Reilly.

Az ENSZ emberi jogi tanácsának vezetője, Eric Tistounet szerint a konferenciák résztvevőinek listája nyilvános volt, ezért nem utasíthatták vissza a CCP kérését.

Érdekesség, hogy az eset a török média figyelmét felkeltette, de az európai és az amerikai sajtóban alig-alig kapott figyelmet. Reilly szerint az ENSZ-szel rendszerszintű problémák vannak, a világsajtónak pedig át kellene vizsgálnia a belső dokumentumokat, és közölni a világgal az igazságot. Problémának nevezte azt is, hogy a szervezetnek nincs külső felügyelete, és ha a tagállamok nem tesznek valamit, akkor a rossz gyakorlatok tovább folytatódhatnak. 2013 és 2017 között ugyanis az ENSZ többször is azt állította, hogy a konferenciák résztvevőinek névsorát nem közölték a CCP-vel, először 2017 február 2-án ismerték el egy sajtóközleményben. A The Epoch Times által megszerzett dokumentumok egyértelműen bizonyítják, hogy az ENSZ magas rangú tisztviselői is azon vannak, hogy elhallgattassák, hiteltelenítsék és megbüntessék Reillyt, amiért felhívta a figyelmet az ügyre.

Izraeli ENSZ-nagykövet: távozzanak a demokráciák az antiszemita ENSZ-testületből!

A diplomata Oroszország, Kína, Pakisztán és Kuba beválasztása miatt kritizálta a „mániákusan” Izrael-ellenes Emberi Jogi Tanácsot.