Izraeli ENSZ-nagykövet: távozzanak a demokráciák az antiszemita ENSZ-testületből!

Az izraeli ENSZ-nagykövet elítélte Oroszország, Kína, Pakisztán és Kuba beválasztását a szervezet Emberi Jogi Tanácsába (EJT), amely szerinte „mániákusan” Izrael-ellenes és antiszemita, valamint arra szólította fel az EJT-ben lévő demokratikus országokat, hogy mondjanak le tagságukról – írja a The Times of Israel.

Gilad Erdan izraeli nagykövet azután szólat fel, hogy az ENSZ első számú, emberi jogokat védő testületének tagsága kedden számos olyan országot is a tagjai közé választott, amelyeket széles körben az emberi jogok megsértése miatt kritizálnak.

Kína, Oroszország, Kuba és Pakisztán is azon 15 ország között volt, amelyek helyet kaptak a testületbe a titkos szavazáson. Szaúd-Arábiát nem választották be.

„Ma az Emberi Jogi Bizottság ismét bebizonyította, hogy semmi közük az emberi jogok megvédéséhez, de azok megsértőihez annál inkább”

– jelentette ki Gilad Erdan.

Ambassador Gilad Erdan גלעד ארדן on Twitter: „The UN Human Rights Council regularly ignores violations in Syria, Iran and North Korea, while passing condemnatory resolutions against Israel. With today’s elections, more human rights violators will join the Human Rights Circus. Here is my response: pic.twitter.com/SXuU0kfUb1 / Twitter”

The UN Human Rights Council regularly ignores violations in Syria, Iran and North Korea, while passing condemnatory resolutions against Israel. With today’s elections, more human rights violators will join the Human Rights Circus. Here is my response: pic.twitter.com/SXuU0kfUb1

Múlt hónapban az izraeli nagykövettől egy véleménycikk jelent meg az Israel Hayom című napilapban, amelyben azt írta, az ENSZ EJT a létjogosultságát kockáztatja a zsidó állammal szemben tanúsított tisztességtelen eljárása miatt.

„2006 óta a tanács eddig 90 határozatban ítélte el Izraelt, ami több, mint Szíriát, Észak-Koreát és Iránt elítélő határozatok összesen. A mániákus figyelem Izraelre, valamint az elnyomó, diktatórikus rendszerek védelme azt mutatja, hogy az Emberi Jogi Tanácsnak ezen országok bűneinek tisztára mosása a feladata”

– mondta Erdan.

„Felszólítom az összes demokráciát, amely még tagja ennek a tanácsnak, hogy azonnal mondjon le a tagságáról ebből a szégyenletes és antiszemita testületből” – tette hozzá.

Gratulálunk: Kína, Oroszország és Kuba is bekerült az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába

Lesöpörték a jogvédők aggályait, akik szerint ezek az országok nem kezelik megfelelően az emberi jogokat.

Izrael az egyetlen ország, amelynek külön napirendi pontja van a Tanácsban, vagyis a zsidó állam tevékenységét minden ülésen automatikusan megvitatják.

A Trump-adminisztráció 2018-ban lépett ki a testületből, részben az Izraellel szembeni bánásmód miatt.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is említést tett az Izrael elleni elfogultságról a keddi szavazásra reagáló közleményében.

Azt mondta, hogy „az Egyesült Államok sürgette az ENSZ tagállamait, hogy azonnal lépjenek az EJT reformja érdekében, még mielőtt a helyzet helyrehozhatatlanná válna. Sajnos ezeket a felhívásokat nem vették figyelembe, és ma az ENSZ Közgyűlése ismét olyan országokat választott meg, amelyek irtózatos emberi jogi múlttal rendelkeznek, mint például Kína, Oroszország és Kuba”.

„Ha lett volna további jelölt, Kína, Kuba és Oroszország is veszíthetett volna, de ezen érdemtelen országok felvétele nem fogja megakadályozni, hogy a tanács fényt derítsen a visszaélésekre és felszólaljon az áldozatokért. Valójában ezek a jogsértő országok a tanácsba kerülve közvetlenül a figyelem középpontjában lesznek”

– mondta Louis Charbonneau, a Human Rights Watch civil jogvédő szervezet ENSZ-igazgatója az eredmények kihirdetése után.

Múlt héten európai, amerikai és kanadai emberi jogi csoportok koalíciója felszólította az ENSZ tagállamait, hogy ne támogassák Kína, Oroszország, Szaúd-Arábia, Kuba, Pakisztán és Üzbegisztán megválasztását, mert „minősíthetetlen” az emberi jogi múltjuk.

„Ezeknek a diktatúráknak az ENSZ Emberi Jogi Tanácsba való megválasztása olyan, mintha gyújtogatók bandáját tűzoltókká neveznék ki”

– mondta Hillel Neuer, a UN Watch ügyvezető igazgatója.

A Human Rights Watch rámutatott az 50 ENSZ-szakértő példátlan felhívására, akik határozott intézkedéseket javasoltak az alapvető szabadságjogok védelmére Kínában. Felhívták a figyelmet a tömeges jogsértésekre Hongkongban és Tibetben, valamint az ujgurok ellen Hszincsiang-tartományban.

A jogvédő csoport szerint Oroszország katonai műveleteivel, a szíriai kormánnyal közösen „szándékosan és válogatás nélkül gyilkolta a civileket, és a nemzetközi humanitárius törvények megsértésével megsemmisítették a kórházakat és más védett polgári infrastruktúrákat”.

Emellett Oroszország még vétózott is az ENSZ Biztonsági Tanácsában a Szíriáról szóló határozatoknál, ezért nem kell a felelősöknek a Nemzetközi Büntetőbíróság elé állniuk.

Az Emberi Jogi Tanács szóvivője, Rolando Gomez azt mondta, hogy amikor az újonnan megválasztott tagok januárban elfoglalják helyüket, az ENSZ 193 tagállama közül 119 tevékenykedik majd a Tanácsban, ami a testület sokszínűségét tükrözi és „megadja a legitimitást az EJT-nek, amikor az felszólal az emberi jogok megsértése ügyében bármely országban”.

„Egy országnak sincs tökéletes emberi jogi múltja, és egyetlen állam sem mentesül az emberi jogi helyzetének ellenőrzésétől, függetlenül attól, hogy tagjai-e a Tanácsnak, vagy sem”

– mondta Gomez

„Ha egy állam úgy gondolja, hogy eltitkolhatja az elkövetett emberi jogi jogsértéseket, vagy elkerülheti a kritikát az Emberi Jogi Tanácsban való tagsága révén, akkor nagyot téved”

– tette hozzá a Tanács szóvivője.

Az ENSZ-nek le kell állítania elfogult viselkedését Izraellel szemben

A növekvő antiszemitizmus miatt helyénvaló, hogy az ENSZ újból elkötelezi magát e gonosz eszme ellen. Csak nem mindegy, hogyan.