Gratulálunk: Kína, Oroszország és Kuba is bekerült az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába

Az ENSZ Közgyűlése kedden 15 új tagot választott három évre a világszervezet Emberi Jogi Tanácsába, köztük Kínát, Oroszországot és Kubát.

Rajtuk kívül Bolíviát, Franciaországot, Gabunt, Malawit, Mexikót, Nepált, Pakisztánt, Szenegált, Elefántcsontpartot, Ukrajnát, Nagy-Britanniát és Üzbegisztánt választották be, Szaúd-Arábia azonban nem kapott elegendő szavazatot.

Jogvédők mindenekelőtt Kína, Oroszország, Kuba és Szaúd-Arábia jelölését kifogásolták, mivel szerintük ezek az  országok nem kezelik megfelelően az emberi jogokat.

Az Emberi Jogi Tanács az ENSZ egyik kormányközi testülete. A közgyűlés – az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának utódjaként – 2006. március 15-én döntött a létrehozásáról. A tanácsban helyet foglaló 47 állam képviselőjének feladata az emberi jogok védelme, e jogok megsértése elleni fellépés, illetve  ezzel kapcsolatos ajánlások megfogalmazása.

Tagjait az ENSZ-közgyűlésében három évre választják meg a világ különböző térségeiből, biztosítva a régiók arányos képviseletét. Washington 2018 óta már nem tagja a genfi székhelyű testületnek Donald Trump amerikai elnök ugyanis bírálta a tanácsot amiatt, hogy olyan államok is tagjai, amelyek maguk is megsértették az emberi jogokat.

Az ENSZ-nek le kell állítania elfogult viselkedését Izraellel szemben

A növekvő antiszemitizmus miatt helyénvaló, hogy az ENSZ újból elkötelezi magát e gonosz eszme ellen. Csak nem mindegy, hogyan.