Irán-barát milíciára mért csapást az Egyesült Államok Szíriában

Légicsapást hajtott végre csütörtökön az Egyesült Államok Szíriában egy Irán-barát milícia egyik objektumára – közölték amerikai illetékesek a Reuters hírügynökséggel.

A hírügynökség szerint ez a múlt héten Irakban amerikai célpontok ellen végrehajtott rakétatámadás miatti válaszcsapás volt. A Reuters forrásai tudatták, hogy a támadást Joe Biden amerikai elnök hagyta jóvá. A védelmi minisztérium egyelőre hivatalosan nem erősítette meg az értesülést.

A brit székhelyű, Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) péntek hajnalban arról számolt be, hogy az iraki határ közelében végrehajtott csapásban három, lőszert szállító teherautó semmisült meg, és legkevesebb 17 ember meghalt. Mindannyian a Hasd as-Saabi tagjai voltak, amely egy Iránnal szövetséges, iraki félkatonai szervezet.

Február 15-én az észak-iraki Erbílben található amerikai bázist érte rakétatámadás, amelyben egy nem amerikai szerződéses biztonsági ember meghalt, több amerikai pedig megsérült. Pár nappal később Bagdad közelében is rakétatámadás ért egy bázist, ahol amerikaiak is állomásoznak.

Rakétákat lőttek ki a bagdadi amerikai nagykövetségre

Több más rakéta a fokozottan biztosított épületegyüttes körüli lakónegyedekre zuhant.