Irán az orránál fogva vezeti Bident?

Behnam Ben Taleblu, a Demokráciák Védelméért Alapítvány munkatársa szerint az elnöknek azzal kellene foglalkoznia, hogy hidakat építsen szövetségeseivel, ahelyett, hogy Irán malmára hajtaná a vizet egy elhibázott egyezménnyel.

A Jewish News Syndicate oldalán közölt cikk szerint amellett, hogy az elnök Trump több döntését is visszafordította, egyre inkább úgy tűnik, hogy minden áron vissza akarna térni Barack Obama 2015-ben kötött nukleáris egyezményéhez.

Szakértők szerint viszont nem bölcs dolog visszarohanni a megállapodáshoz, amiből Donald Trump 2018-ban léptette ki az USA-t.

Taleblu szerint ezt az igyekezetet Irán ki tudná használni a tárgyalások során. Biden azt is jelezte, hogy hajlandó megszüntetni Trump szankcióit, ha Irán visszatér az egyezményhez. Ezen felül az ENSZ rendezvényire utazó irániak is beléphetnének ezentúl az USA-ba.

Ari Cicurel, a JINSA vezető politikai elemzője szerint ezzel Biden inkább az európai szövetségeseinek kedvez, akik még mindig az egyezményben vannak.

Ám ha Biden visszatérne az alkuhoz, elveszítené a szankciókat, amik ütőkártyák lehetnének az egyezmény szigorításában. Közben Irán a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség megfigyelőit is kiutasítaná az országból.

Egyelőre még nem tisztázott, hogy miről fog szólni a következő tárgyalás, de Benjamin Netanjahu már figyelmeztetett is: ha az eredeti egyezményhez térnek vissza, akkor Irán zöld utat kap ahhoz, hogy atombombája legyen. Netanjahu emlékeztetett, hogy ezt Izrael minden áron el akarja kerülni, és arról is tájékoztatott, hogy kormánya folyamatosan tárgyal Bidennel a megoldásról.

A Republikánus Zsidó Koalíció (RJC) szintén kritizálta a bejelentést, mert abban Obama politikájának visszatérését látták. Matt Brooks, az RJC vezetője szerint muszáj, hogy az legyen az első lépés, hogy Irán elkezdje betartani a jelenleg érvényben lévő kötelességeit.

Jason Brodsky, a Közösen Irán Ellen munkatársa elmondta, hogy „Irán nem viszonozza ezeket a gesztusokat engedményekkel.” Valószínűleg az ország állhat az iraki Erbil Reptér megtámadása mögött, ahol több amerikai is megsérült.

Brodsky szerint amíg az EU és az USA finoman játszaná a diplomáciát, a régióban nagyon keményen megmutatkozik Irán ártó szándéka. Egyelőre nem tiszta, hogy az ország hajlandó-e leállni a fenyegetésekkel – azonban mindenképpen azt akarják, hogy Trump hagyatékát töröljék el a régióból.

A Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség is úgy találta vizsgálataik során, hogy az ország rosszindulatból, folyamatosan növeli kapacitásait.

Ben Taleblu szerint éppen ezért nem szabadna Bidennek úgy kezelnie Iránt, mintha a nukleáris fenyegetése különálló lenne a többi, az országgal kapcsolatos problémával.

Merkel kérleli Iránt az atomalku megmentésére

A német kancellár aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Irán nem tartja magát az egyezményben foglalt vállalásaihoz.