Tömegesen oltakoznak a londoni ortodoxok

Míg a szombat estét Anglia szerte a legtöbb ember a zimankós hideg miatt otthonában töltötte, addig egy északkelet-londoni egészségügyi központ előtt mintegy 300 idősebb nő és férfi várakozott, hogy beoltassa magát a koronavírus elleni védőoltással. Az ortodox közösség vezetői pop-up oltási eseményt szerveztek — értesült a zsido.com.

A sorban széles karimájú kalapban, kendőben, hosszú fekete kabátban és bokáig érő szoknyában ácsorogtak férfiak és nők, azonban az ő öltözetük nem a különös hidegnek szólt, hanem a vallási szabályaik megtartásának. Ezek az emberek annak az ortodox közösségnek a tagjai, amelyet a vírus különösen sújtott.

Többek között annak a reményében, hogy lebonthatják azokat a képzeletbeli falakat, melyek elszigetelik egymástól a háredi zsidókat a társadalom más csoportjaitól, az ortodox közösség vezetői egy pop-up oltási eseményt szerveztek az elmúlt mocé sábeszre. A szervezők úgy vélték, hogy a szombat vége a legalkalmasabb időpont arra, hogy a legtöbb embert meg tudják mozdítani, hiszen olyankor mindenki nyugodtabb és kipihentebb, ráadásul még másnap sem kell dolgozni.

„Szeretném látni az unokáimat. Hónapok óta nem láttam már őket, ezért ez egy ideális alkalom az oltásra.”

– mondta Asart Walmberg (66), miután felgyűrte ingujját a védőoltás beszúrásához. „És remélhetőleg hamarosan láthatjuk is őket.”

A brit nemzeti egészségügyi szolgálat (Britain’s National Health Service) arra törekszik, hogy a héten mintegy 15 millió ember kaphassa meg az első oltási adagot, közöttük az összes egészségügyi dolgozó, illetve a 75 év felettiek. Az oltóközpontok megpróbálják elérni mindazokat, akik eddig valamilyen okból kifolyólag távolmaradtak. Londonban egy kifejezetten ilyen negyednek számít Stamford Hill, mely a főváros egyik háredi központja.

Miután a legtöbb háredi zsidó kerüli a közösségi médiát és az internetet, ezért az ott élők csak lassabban értesültek a COVID-19 veszélyeiről,

sokan tavaly márciusban a nagyszabású purimi összejöveteleken betegedtek meg.

A helyi vezetők elhatározták, hogy nem engedik, hogy a történelem megismétlődjék, és 10 ezer fontot (mintegy 4 millió forintot) gyűjtöttek össze, hogy egy szakemberekből álló járványügyi csoport (London School of Hygiene & Tropical Medicine) kiderítse, miért sújtotta őket annyira a vírus. A vizsgálat során 1242 ember vérmintáját elemezték ki, ami alapján 64%-os fertőzöttséget találtak, ez az egyik legmagasabb érték a világon. Összehasonlításképpen: a statisztikai hivatal becslése szerint az angliai lakosság 16%-a volt fertőzött.

Michael Marks professzor, a projekt egyik kutatója elmondta, hogy az előzetes eredmények azt sugallják, hogy a közösség vezetői nem igazán értették meg a tavaly tavasszal történt tömeges megfertőződések következményét, ami szabad utat engedett a vírusnak a gyakorlatilag szinte teljesen zártan működő közösségen belül. A háredi közösségben sokkal gyorsabban terjedhetett a vírus, mint ahogy azt a kormány által küldött üzenetek sugallták, ezért a vezetők valós kockázat felmérése sem volt reális.

„Akkoriban volt egy nagy vallási eseményük, amelyen mindannyian részt vettek, mert akkoriban az volt a tanács, hogy mindenki folytassa az életét, és ez úgy gondolom megmagyarázhatja az esetszám nagy emelkedését még az elején.”

– mondta Marks.

A közösség vezetői most úgy vélik, hogy a megelőzés egyik módja az, ha minél többen beoltatják magukat. Az időzítés mellett fontos a kommunikációs csatorna megválasztása is, hiszen belső közösségi csatornát használtak, így az ott élőkhöz el is jutott a hír.

Vezető haredi rabbik sürgetik, hogy mindenki oltassa be magát

A jövő héten véget érő országos zárlat ugyanis ismételt megbetegedési hullámot, az pedig újabb zárlatot eredményezhet.

A cniut (szemérmesség) betartása érdekében az oltószemélyzetben nők és férfiak is voltak, hogy mindenki csak azonos nemű előtt húzza fel az ingujját.

„Csupán arról van szó, ha az emberek kényelmesen érzik magukat, akkor nyugodtak is lesznek.”

– mondta Joel Friedman, az ortodox önkéntesek ernyőcsoportjának, az Interlink alapítvány egyik vezetője.

Az eseményen más vallási vezetők is részt vettek, mint például Mustafa Field a londoni hitvallási fórum (Faiths Forum for London) muszlim vezetője. Remélik, hogy ez a vallásközi modell segít a továbbiakban, hogy az elszigeteltebb csoportokat is elérhessék az országos oltási program keretében.

„Amit itt csináltak, az valóban egy nagyszerű tanulság, hogy hogyan tudjuk majd ezt megismételni.”

– mondta Nadhim Zahawi oltási miniszter, aki szintén részt vett a pop-up akcióban.

„A nagyszerű modelljét láthatjuk a vallási csoportok, a helyi önkormányzat és természetesen az egészségügyi szervezet együttműködésének.”

A zsidó vezetők azt is remélik, hogy ez (és a következő) oltási akciók segítenek eloszlatni azt a tévhitet, miszerint az ortodox zsidók figyelmen kívül hagyják a COVID-19 jelentette veszélyt. A zsido.com elmúlt hónapban már beszámolt arról, hogy rendőrök egy illegális háredi esküvőt értek tetten, mely rossz fényt vetett a vallásos zsidó világra.

„Ami akkor történt, az elfogadhatatlan. Remélhetőleg ilyen jelenetek soha többé nem fognak előfordulni.”

– mondta Friedman.

„Ugyanakkor erős az az érzés, hogy kissé igazságtalanul bánnak velünk, és az egész közösséget megbélyegzik.”

A vakcinát „nagy előrelépésnek” nevezte az ortodox közösségnek és az egész brit társadalom számára Michael Biberfeld rabbi, amikor maga is megkapta az AstraZeneca oltóanyag első adagját. A rabbi szerint az ortodox közösség kötelessége, hogy „a lehető leghamarabb megkapják az oltást és megbizonyosodjanak róla, hogy egészségesek, hogy ne fertőzzenek meg más embereket.”

„Hogy idézzek egy izraeli rabbit: ez csak egy kis szúrás az embernek, de egy hatalmas előrelépés mindannyiunk, az emberiség számára.”

– tette hozzá Ráv Biberfeld.

Az askenáz főrabbi felfüggesztett egy oltást megtagadó rabbit

“Aki nem teljesíti az élet védelmének parancsát, az visszautasítja azt a jót, amit az Örökkévaló adott a világnak azzal, hogy megengedte, hogy megszabaduljunk a vírus okozta veszélytől” – indokolta döntését David Lau, az izraeli Főrabbinátus vezetője.