Vezető haredi rabbik sürgetik, hogy mindenki oltassa be magát

A harédi iskolák fenntartói arra buzdítják a 16 éves és annál idősebb diákokat és a tanárokat, hogy oltassák be magukat a koronavírus ellen mielőtt jövő héten megszűntetik az immáron harmadik országos zárlatot.

„A közösség, a Izrael nagyjai (Tóratudós rabbik), nemzedékünk pásztorai felhívására hivatkozva kérjük, hogy a tanári kar a lehető leghamarabb oltsa be magát”

– írta Eliezer Sorotzkin rabbi, Chinuch Ácmái, az izraeli haredi iskolák ernyőszervezetének főigazgatója.

„Az iskolavezetőknek a lehető leghamarabb kapcsolatba kell lépniük az összes oktatóval és meg kell kérniük őket, hogy azok, akik még nem oltatták be magukat, tegyék ezt meg a lehető leggyorsabban, annak érdekében, hogy az iskolákba visszatérve folytathassunk a tanulmányokat. Isten ments, hogy a karantén-kötelezettség uralja ismét az oktatási rendszert” – áll a közleményben.

A levelet jóváhagyta a kor két legnagyobb vallásjogi szaktekintélye, Chaim Kanievsky és Gerson Edelstein rabbik, akik mindketten az izraeli oltási kampány kezdete óta kampányolnak a beoltatás mellett.

Az országos lezárás ellenére számos haredi oktatási intézmény nyitva maradt az elmúlt hetekben. A rendőrség ezen iskolák bezárására tett erőfeszítései számos városban zavargásokat eredményeztek, a rendbontók rendőrökre támadtak, autókat és buszokat gyújtottak fel.

A haredi közösség vezetői azt hangoztatták, hogy a rendbontók és a szabályokat be nem tartók mindössze szűk kisebbség a haredi társadalmon belül.

Szó sincs intifádáról Bné Brákban

A Bné Brákból érkező képek félelmetesek ugyan, de a haredik koronavírus miatti tüntetései nem valamiféle intifada részei, írja a Jerusalem Post publicistája.