„Biden éppen annyira barátja Izraelnek, mint az ellenségei”

„Ezek a legrosszabb tanácsadók, akiket kineveztek az amerikai-izraeli kapcsolatok történetében” – véli Morton Klein, az Amerikai Cionista Szervezet elnöke.

Kleint Dominic Green, a Spectator folyóirat amerikai kiadásának főszerkesztő-helyettese szólaltatta meg a brit Jewish Chronicle számára írt cikkében.

A cionista vezető arról is beszélt, hogy a nagy amerikai zsidó szervezetek vezetői nyomást gyakorolnak rá: ne szólaljon meg az ügyben.

„Sok zsidó vezető felhívott, azt kérték, ne kritizáljam tovább Bident. »Ez rossz a zsidóknak. Felbőszíted (a kormányt), ne csináld! Maradj csendben!«”

A szerző szerint viszont Joe Biden amerikai elnök éppen annyira barátja a zsidóknak, mint az ellenségeik. Ő egy hivatásos politikus, akinek „nincsenek barátai, csak érdekei”. Az érdekei pedig főleg belpolitikaiak. Így élhet túl egy szenátor a „mocsárban” – írja a szerző.

Amíg a demokraták szerették Izraelt, addig Biden is barátságos volt a zsidó állammal. Most már a demokraták nem szeretik annyira Izraelt, a külügy például sosem szerette.

Mind a ketten fel akarják támasztani az iráni atomalkut, és újra jóban akarnak lenni Izrael halálos ellenségeivel, az iráni iszlamistákkal.

Mikor Donald Trump a kukába dobta az iráni atomalkut, ezzel kukába dobta alkotóinak örökségét is: ők Barack Obama, Joe Biden, John Kerry és olyan diplomaták voltak, mint Antony Blinken, aki most külügyminiszter, vagy Robert Malley, aki most Biden Iránnal kapcsolatos külön megbízottja.

Blinken neves zsidó családból származik, hivatkozik holokauszt-túlélő felmenőire. Most pedig alkut akar kötni egy olyan rezsimmel, amely az egész holokausztot tagadja, és amely egy újabb holokausztot akar elkövetni.

Malley szintúgy zsidó felmenőkkel bír, apja, Simon Malley Franciaország egyik fő palesztin-barát radikális újságírója volt, míg a kormány ki nem utasította 1980-ban. 2008-ban kizárták Obama kampányából is, mikor kiderült, hogy Hamász-tagokkal találkozott.

Aztán ott van Maher Bitar, aki a Nemzeti Biztonsági Tanács hírszerzési osztályának vezetője. Bitar palesztin-amerikai, korábban egy anticionista diákszervezet vezetésében foglalt helyet. Aztán szerepet kapott még Bernie Sanders korábbi külügyi tanácsadója, Matt Duss, aki Izrael Gázával szembeni tengeri blokádját a déli szegregációhoz hasonlította. Dussnak is szerepet szánnak a külügyben.

A szerző megemlíti, hogy Blinken hangsúlyozza elnökének Izrael-barátságát: mint mondja, 2014-ben, mikor Izraelt rakétákkal lőtték Gázából, Biden kongresszusi támogatást sürgetett a Vaskupola számára.

A szerző Green szerint viszont Blinken nem említi meg azt, mikor Biden ellenséges volt: amikor 1982-ben azzal fenyegette Menachem Begint, hogy elvágják az amerikai támogatást.

Begin akkor így felelt: „Büszke zsidó vagyok. Háromezer éves kultúra áll mögöttem. Nem tud fenyegetéssel megijeszteni”.

Biden továbbá sokáig nem hívta fel Netanjahut. Ezt nem egy óvatos fenyegetés: ez annak a jele, mi következik.

Green úgy véli, a fő baj, hogy Biden 78 éves, és már nincsen csúcsformában, a tanácsadóira hallgat.

„Nem Biden fogja kitalálni, hogyan alkudjanak Iránnal. Segítői és szakértői lesznek. Ha az USA visszaül a tárgyalóasztalhoz Iránnal, az USA nagyon barátságtalan is lehet Izraellel. Ez pedig meg fogja osztani az amerikai zsidó szervezeteket is”

– írja a szerző.

Klein szerint az őt felhívó zsidó vezetők attól féltek, hogy a Biden-kormány nem fogja meghallgatni a véleményüket.

„Én pedig azt feleltem: azokat az embereket, akiket kineveznek, egyáltalán nem érdekli a véleményetek”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Sanders Izrael-ellenes kijelentéseiről ismert tanácsadója csatlakozhat a külügyhöz

Állítólag antiszemita összeesküvés-elméleteket terjesztett, mikor korábban egy baloldali think tanknek dolgozott.