Sanders Izrael-ellenes kijelentéseiről ismert tanácsadója csatlakozhat a külügyhöz

Matt Duss, Bernie Sanders szenátor korábbi külügyi tanácsadója a hírek szerint az USA külügyminisztériumának munkatársa lesz – írja az Algemeiner.

A Politico szerint ezt „sok baloldali a progresszívek győzelmeként fogja értékelni.”

Hozzátették, hogy a kinevezésről szóló döntés nem végleges.

Decemberben a progresszív szervezetek koalíciója, köztük számos Izrael-ellenes szervezettel, listát küldött az érkező Biden-elnökségnek 100 emberről, akiket szívesen láttak volna vezető pozícióban. Dusst helyettes biztonsági tanácsadónak, vagy a külügyminiszter különleges tanácsadójának ajánlották.

Dusst azzal vádolták meg korábban, hogy antiszemita összeesküvés-elméleteket terjesztett, amíg a Központ az Amerikai Haladásért nevű baloldali think tanknek dolgozott.

A vádak szerint részt vett abban a 2012-es incidensben, ahol több, a központ weboldalán dolgozó munkatárs antiszemita toposzokat használt, amik arról szóltak, hogy a zsidók irányítják a politikát és a pénzvilágot.

A munkatársak szerint „Izrael-barát zsidók és kongresszusi tagok »Izraelt tartják elsőnek,« tehát azokat, akik támogatják a zsidó államot, összeférhetetlenséggel vádolták” a The Washington Free Beacon szerint.

Nikki Haley, az USA volt ENSZ-nagykövete is kritizálta a döntést, mondván, hogy

„állást adni valakinek, aki dicséri Fidel Castrót, és gyalázza Izrael miniszterelnökét még egy jel arra, hogy az egyetlen egység Biden külpolitikájában a szélsőbal és az extrém bal között van.”

Duss 2019-ben azzal is vitát kavart, hogy találkozott Hanan Ashrawival, a Palesztin Hatóság vezetője, Mahmoud Abbász tanácsadójával. A találkozó úgy történt, hogy közben Ashrawi nem kaphatott vízumot az USA-ba a Trump-kormány döntésének értelmében.

Nemrég pedig “terrorizmusnak” hívta az iráni nukleáris kutató, Mohsen Fakhrizadeh ellen elkövetett merényletet. Továbbá kritizálta az Amerikai Zsidó Szövetség CEO-jának, David Harrisnek azt az állítását, amiben a republikánus Marjorie Taylor Greene-t és a demokrata Ilhan Omart hasonlította össze antiszemita retorikájuk miatt.

Bernie Sanders esete a kubai szocializmussal

Sokak szerint ő csak egyfajta észak-európai típusú stabil demokráciát és jólétet szeretne, nem szocializmust.