Keresetet nyújtottak be Trump és Giuliani ellen

Keresetet nyújtott be kedden egy demokrata párti képviselő Donald Trump volt amerikai elnök és személyes ügyvédje, Rudy Giuliani ellen egy szövetségi bíróságon lázítás és összeesküvés miatt a Capitolium ostroma kapcsán.

A polgári jogi keresetet, a képviselőházi nemzetbiztonsági bizottságban elnöklő Bennie Thompson terjesztette elő a washingtoni szövetségi kerületi bíróságon.

A kereset szerint a volt elnök és ügyvédje megsértette a Ku Klux Klan fehér felsőbbrendűségi szervezettel szemben 1871-ben hozott törvény rendelkezéseit.

„A lázadás Trump, Giuliani és az Oath Keepers, illetve a Proud Boys féle szélsőséges csoportok által gondosan kidolgozott terv eredménye volt, ők mindannyian azt a közös célt tartották szem előtt, hogy megfélemlítést, zaklatást és fenyegetést alkalmazva megállítsák az elektori szavazatok hitelesítését” – áll a perkereset beterjesztését követően nyilvánosságra hozott közleményben.

Trumpot szombaton felmentette az Egyesült Államok szenátusa az ellene – lázadás szítása vádjával – indított alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) végén. A szenátus az eljárás utolsó tárgyalási napján 57:43 arányban találta Trumpot a felhozott vádak alapján bűnösnek, így nem lett meg az elítéléséhez szükséges kétharmados többség. A demokrata párti szenátorokkal szavazott hét republikánus szenátor is.

A felsőházban kisebbségben lévő republikánusok vezetője, Mitch McConnell a voksolást követően világossá tette, hogy Trumpot felelősség terheli a január 6-án történtekért.

„Nem kérdéses, hogy Trump elnök gyakorlatilag és erkölcsileg is felelős az aznapi események kiprovokálásáért”

– jelentette ki McConnell.

Jason Miller, Trump egyik tanácsadója elutasította a keresetben foglalt vádakat a szenátusi impeachment-eljárásban született eredményt idézve.

rump ellen lázadás szítása miatt emelt vádat januárban a képviselőház, mert január 6-án tartott, gyújtó hangvételű beszédét követően támogatói megrohamozták a Capitolium épületét. Giuliani ugyanazon a tömegrendezvényen, amelyen Trump is beszélt kijelentette: „legyen párbaj általi ítélet”.  A Capitolium elleni támadásban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr is.

A rendbontással kapcsolatban több mint 200 személy ellen indult eljárás.

Sokkolta a holokauszt-túlélőt, hogy náci szimbólumokat látott a capitoliumi zavargásokon

A nyugdíjas, ortodox zsidó tanárnő, amikor a capitoliumi zavargást nézte virginiai otthonából, a nácik által meggyilkolt szüleire gondolt.