A szír hadsereg szerint Irán-barát állásokat lőhetett az IDF

Izraeli rakétákat semmisített meg a szíriai légvédelem Damaszkusz fölött – adta hírül az arab ország hadseregének hétfői közleménye az MTI szerint. A hír nem tért ki esetleges áldozatokra.

Jóllehet a szíriai állami média híradása nem említette a rakéták célpontját, a Reuters hírügynökség egy szíriai dezertőrre hivatkozva azt jelentette, hogy a rakéták a Damaszkusztól körülbelül 14 kilométerre délre található Kiszva egy jelentős katonai támaszpontján csapódtak be. A bázison a hírügynökség szerint nagyrészt Irán-barát milíciák állomásoznak.

Helyszíni beszámolók robbanásokat is említettek Damaszkusz déli részéből.

Izrael – amely nem sokkal korábban kezdett előre be nem jelentett hadgyakorlatot az ország északi, határmenti térségében – már korábban elismerte, hogy több támadást is végrehajtott Szíriában a polgárháború 2011-es kitörése óta, mert stratégiai fenyegetést lát a damaszkuszi vezetéssel szövetséges Irán egyre erősödő befolyásában.

A szerdáig tartó hadgyakorlatban a hadsereg közleménye szerint a légierő is részt vesz.

Noha az izraeli hadsereg ilyen külföldi célpontok elleni műveletek hírét nem kommentálja, Aviv Kochavi vezérkari főnök decemberben azt mondta,

az izraeli rakétatámadások sikeresen lassítják az Irán-barát milíciák terjeszkedését Szíriában.

Hozzátette, hogy 2020-ban a rakétáik több mint 500 célpontot találtak el.

Nyugati hírszerzési források szerint azonban Irán katonai jelenléte az elmúlt években erősödött az arab országban, a teheráni rezsim által támogatott Hezbollah síita milícia pedig a keleti, déli és északnyugati országrészekben is jelentős területeket vont ellenőrzése alá, befolyását pedig kiterjesztette Damaszkusz több külvárosára is. E források szerint a milícia ellenőrzi a libanoni-szíriai határmenti sáv jelentős részét is.

Az utóbbi évek legnagyobbjainak számító izraeli légicsapások többségét az elmúlt két hónapban elsősorban az iraki határon fekvő, a Bagdad-Damaszkusz autópálya mentén lévő al-Bukamal térségéből jelentették.

Kochavi vezékari főnök: csapást mérünk mindenkire, aki részt vesz Izrael elleni akciókban

Aviv Kochavi az IDF vezérkari főnöke kemény üzenetet küldött Iránnak.

(Cikkünk címlapképe illusztráció).