Kochavi vezékari főnök: csapást mérünk mindenkire, aki részt vesz Izrael elleni akciókban

Aviv Kochavi az IDF vezérkari főnöke kemény üzenetet küldött Iránnak.

Bár a síita ország nem határos Izraellel és soha nem vett részt az Izraellel folytatott háborúkban, proxi milíciákon keresztül komoly fenyegetést jelent a zsidó állam számára – írja az Ujkelet live.

„Az Izraeli Védelmi Erők erőteljes csapást fog mérni mindenkire, aki részt vesz, közel vagy távol, az Izrael elleni akcióban. Ezeket a dolgokat szimplán közlöm, pontosan leírva ellenségünknek a helyzetet – a reagálási szakaszok és minden terv elő van készítve és be van gyakorolva”

-jelentette ki Kochavi.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató esti riportja azt állította, hogy egy izraeli tengeralattjáró áthajózott a Szuez-csatornát múlt héten. Az arab hírszerzési forrásokra hivatkozó jelentés szerint Egyiptom jóváhagyta a lépést.

A tengeralattjáró a Perzsa-öböllel szemben bukkant felszínre és a hírszerzési források szerint a lépés célja az volt, hogy „üzenetet küldjön” Iránnak.

Az Izraeli Védelmi Erők nem kívánta kommentálni a riportot.

Kochavi tavaly áprilisban mutatta be a hadsereg 5 évre szóló irányelvének kerettervét (Tenufa).

A terv arra összpontosít, hogy a jövőben esedékes háborút gyorsan meg kell nyerni, ami megköveteli, hogy a katonaságnak legyen készenlétben egy listája a konkrét célpontokról, és rendelkeznek a megsemmisítésükhöz szükséges fegyverekkel.

Mivel a hadsereg arra számít, hogy a katonák nagyobb valószínűséggel fognak városokban és falvakban harcolni mint nyílt terepen, nagyobb hangsúlyt fog helyezni a gyakorlatok során a városi hadviselésre.

A hadsereg komoly összeget fog invesztálni arzenálja fejlesztésében, illetve a rendelkezésre álló fegyverek és eszközök számának növelésébe. A finanszírozás megoldása egyelőre nem világos, ugyanis a pénzügyminisztérium még nem hagyta jóvá a szükséges költségvetés növelést.

Egyre több a nő az izraeli hadsereg harcoló alakulatainál

Hat év alatt 160 százalékkal emelkedett a nők száma az izraeli hadsereg olyan egységeiben, amelyek éles bevetésekben is részt vesznek.