Egyre több a nő az izraeli hadsereg harcoló alakulatainál

Hat év alatt 160 százalékkal emelkedett a nők száma az izraeli hadsereg olyan egységeiben, amelyek éles bevetésekben is részt vesznek – írja az Israel Hayom.

A számadat a Knesszet külügyi és védelmi bizottságának ülésén hangzott el. Amir Vadmani dandártábornok szerint a nők integrációja az izraeli hadseregben folyamatosan emelkedik, jelenleg a harcoló alakulatok tagjainak 18 százalékát teszik ki. A nem harcoló alakulatoknál eközben 25 százalékkal csökkent a létszámuk.

Ezen a héten nyílik meg a lehetőség a szolgálatra nők számára is a páncélos alakulatoknál és a határvédelmi egységeknél.

Az ülésen részt vett Mor Lidani is, aki három besorozott társával együtt a Legfelsőbb Bíróságnak nyújtott be beadványt, arra szólítva fel a védelmi minisztert és a hadsereg főparancsnokát, hogy tegye lehetővé nők számára is a részvételt a különleges egységeknél.

Már szoptatós szoba is van az izraeli hadseregben

„Ez az ápolószoba fontos értéket sugall. A hadseregben szolgáló embereket segíti. Ők szülők. A munkájukon kívül más feladataik is vannak” – nyilatkozta az egység parancsnokhelyettese.

Lidani kezdeményezéséhez a munkáspárti Merav Michaeli képviselő is csatlakozott, aki már korábban bírálta a hadsereg gyakorlatát ebben a kérdésben.

„Jelenleg az összes modern hadsereg lehagyja az IDF-et, amely szánalmas magyarázatokkal marad le. Az esélyegyenlőség biztosítását a vizsgálatok, a kiválasztás és az elhelyezés szempontjából már régen meg kellett volna kezdeni, a legjobb ember kiválasztása alapján, nemtől függetlenül. Első lépésnek a nőket is emberi lénynek kell tekinteni az IDF-nél, majd ezt követően léphetnek a modern korszakba”

– mondta Michaeli a bizottságnak.

Zvika Hauser (Derech Eretz) bizottsági elnök azzal zárta az ülést, hogy a hadseregnek folytatnia kell a férfiak és nők közötti megkülönböztetés felszámolását.

„Az IDF-nek arra kell törekednie, hogy minden ember teljesítménye maximumát adja szolgálata közben, nők és férfiak egyaránt”

– tette hozzá.

Izrael a legjobb hely a női vállalkozóknak

Habár a pandémia drasztikusan érezteti hatását a világ kereskedelmében és gazdaságában, egy friss kimutatás szerint Izraelben a női vállakozók jól teljesítenek.