Több mint 80-an haltak meg a jemeni Márib tartományban dúló harcokban

Több mint 80-an haltak meg a nyugat-jemeni Márib tartományban a kormányerők és a síita húszi lázadók közt dúló heves harcokban az utóbbi napban – közölték a helyi hatóságok szombaton.

A Hszinhua kínai hírügynökségnek nyilatkozva egy névtelenséget kérő helyi tisztségviselő azt mondta, hogy húszi lázadók tömegesen támadták a tartomány kormányerők kezén lévő északnyugati fekvésű részeit.

Az illetékes szerint a felkelők több száz harcosukat mozgósították más tartományokból egy elsöprő offenzívához, amelynek célja teljes ellenőrzés alá vonni az olajban gazdag Márib tartományt.

A nemzetközileg elismert jemeni kormány oldalán küzdő Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség légi csapásokkal támogatta a kormányerők küzdelmét.

Egy katonai tisztségviselő arról számolt be, hogy „a húszik elkeseredetten próbálnak Márib felé törni, de támadásaikat visszaverte a jemeni hadsereg”, amely erősítést kapott.

A helyi sajtó úgy tudja, csaknem 50 felkelő és 30 katona vesztette életét az utóbbi 24 órában. A harcok miatt mintegy 400 család kényszerült elmenekülni lakhelyéről.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán által támogatott húszi síita felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között. Utóbbiakat 2015 óta támogatja a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció.

Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti a lábát az Arab-félszigeten a síita fegyveresek térnyerésének következtében.

A jemeni polgárháborúban milliók váltak földönfutóvá, az ENSZ decemberi eleji becslése értelmében több mint 233 ezer ember vesztette életét, és a szervezet szerint a világ legnagyobb humanitárius tragédiája alakult ki az országban, ahol a mintegy 28 milliós lakosság 80 százaléka szorul segítségre alapvető szükségleteinek kielégítésében.

Nem csitul a jemeni polgárháború, Szaúdi repülőteret támadtak a húszik

A húszik szerint a repülőtér valójában katonai célokat szolgál.