Nem csitul a jemeni polgárháború, Szaúdi repülőteret támadtak a húszik

Támadást intéztek jemeni síita húszi lázadók egy szaúdi repülőtér ellen, a támadás következtében kigyulladt egy polgári repülőgép – közölte szerdán a jemeni polgárháborúba beavatkozó, szaúdi vezetésű katonai koalíció.

Az al-Ikbaríja nevű szaúdi állami műsorszolgáltató arról számolt be, hogy a délnyugat-szaúdi Abhá repülőterét érte támadás. Az al-Ikbaríja szerint a támadás nem követelt emberéletet, a reptéri forgalom pedig visszatért a normális kerékvágásba.

A húszik megerősítették a támadás tényét, azt állítva, hogy a repülőtér valójában katonai célokat szolgál. Jehja Szere húszi katonai szóvivő szerint a támadást négy drónnal hajtották végre.

A rijádi székhelyű szövetség szerdán közölte, hogy megsemmisített két drónt, amelyet a húszik a szaúdi-jemeni határ felé indítottak útnak.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán által támogatott húszi felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között. Utóbbiakat 2015 óta támogatja a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti a lábát az Arab-félszigeten a síita fegyveresek térnyerésének következtében.

A jemeni polgárháborúban milliók váltak földönfutóvá, az ENSZ decemberi eleji becslése szerint több mint 233 ezer ember vesztette életét, és a világszervezet szerint a világ legnagyobb humanitárius tragédiája alakult ki az országban, ahol a körülbelül 28 milliós lakosság mintegy 80 százaléka szorul segítségre alapvető szükségleteinek kielégítése érdekében.

Iránt segítheti jemeni kivonulásával az Egyesült Államok

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója bejelentette, hogy az USA kiszáll a jemeni polgárháborúból.