Iránt segítheti jemeni kivonulásával az Egyesült Államok

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója bejelentette, hogy az USA kiszáll a jemeni polgárháborúból.

Két hete a Newsweek arról írt, hogy Irán „öngyilkos drónokat” telepített Jemenbe. A műholdképeken egy háromszög alakú „Shahed-136” látszódott, egy olyan iráni drón, amiről  korábban senki nem hallott. Eközben az újonnan hivatalba lépő Biden-adminisztráció első számú külpolitikai célja a drónüzletek felülvizsgálata, és a szaúd-arábiai csapatok támogatásának leállítása Jemenben – írja a The Jerusalem Post.

Jake Sullivan, az USA nemzetbiztonsági tanácsadója bejelentette: többé nem támogatják a lázadókat Jemenben. Ez azt jelentené az Irán által támogatott húszik számára, hogy megnyerték a háborút? Destabilizálja a térséget, vagy segíti helyreállítani a rendet Jemenben?

Egészen 2015-ig kell visszamennünk az időben, hogy megértsük, hogy jutottunk ide. Abban az évben a húszi lázadók, és Ali Saleh korábbi vezető az adeni kikötőt akarta megszerezni. Szaúd-Arábia beavatkozott, magával rántva az Egyesült Arab Emírségeket, és megállították a húszi hatalomátvételt. Irán azonban drónokkal és rakétákkal támogatta a húszikat, ezért polgárháborús helyzet alakult ki az országban.

2016-ban rakétatalálat ért egy szaúdi hajót a Vörös-tengeren, 2017 decemberében pedig a húszik már ballisztikus rakétákkal lőtték Rijádot. Ahogy a háború egyre inkább kibontakozni látszott, Trump egyre nagyobb erővel állt be Szaúd-Arábia mögé. Rengeteg katonai eszközt adtak el Szaúd-Arábiának, és az Egyesült Államok légierejének repülőgépei is körözni kezdtek Jemen fölött. Nem sokra rá Szaúd-Arábia embargót vont Katar köré Egyiptom, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek segítségével.

December végén kiderült, hogy a húszik rakétatámadása az adeni repülőtérre éppen akkor csapott le, amikor a jemeni vezető, Abd-Rabbu Mansour Hadi is ott volt. Ez egy jelzés volt Rijád felé, hogy bármikor és bárhol lecsaphatnak.

Szaúd-Arábia azt is pontosan tudja, hogy a Biden-adminisztrációhoz közel állók egyben az ország legnagyobb kritikusai is. Azt is előre láthatta, hogy az USA ki fogja vonni csapatait Jemenből, és ezzel megszűnik a támogatásuk a polgárháborús hadszíntéren, de továbbra is védelmezni fogja őket az iráni drón- és rakétatámadásokkal szemben.

Jemen az elmúlt száz év során végig megosztott volt, a szaúdi beavatkozás pedig nem most kezdődött. Sőt, korábban Észak-Jemen és Dél-Jemen is létezett.

Az amerikai csapatok kivonulása azt jelezheti Irán számára, hogy teret nyer, és tovább folytathatja fegyvereinek próbálgatását.

Irán mindig is olyan hadszíntérnek tekintette Jement, ahol kipróbálhatja azokat a fegyvereit, amiket Izrael ellen is bevethet. Egyelőre rejtély, hogy Izraellel szemben ez mit jelent, mindenesetre a drón- és fegyverszállítmányokról szóló hírekre érdemes odafigyelni.

Fotó: MTI/AP/Hani Mohammed

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Irán öngyilkos drónokkal látta el a húszi lázadókat Jemenben

Szakértők szerint Irán azért szállította Jemenbe a drónokat, hogy az amerikai, szaúdi,vagy izraeli célpontok elleni támadás a lázadókra legyen visszavezethető, ne pedig Iránra.