Irán öngyilkos drónokkal látta el a húszi lázadókat Jemenben

Szakértők szerint Irán azért szállította Jemenbe a drónokat, hogy az amerikai, szaúdi,vagy izraeli célpontok elleni támadás a lázadókra legyen visszavezethető, ne pedig Iránra.

Irán nemrégiben robbanóanyagot szállító, pilóta nélküli légi járműveket avagy „öngyilkos drónokat” küldött Jemenbe húszi szövetségeseinek, amelyekkel különféle célpontokat, köztük Izraelben lévőket is elérhetnek – nyilatkozta egy szakértő az amerikai Newsweeknek.

A szakértő szerint a húszi katonák az észak-jemeni Al-Jawf tartományban helyezték el az iráni Shahed-136 néven ismert drónokat, melyek hatótávolsága 2200 km – írja az Új Kelet live.

Csütörtökön az iráni katonaság kilőtt több robotrepülőgépet az Ománi-öbölben lévő haditengerészeti gyakorlat részeként, jelentette az állami média.

„Az ellenségeinknek tudniuk kell, hogy az iráni tengeri határok bármely megsértése és inváziója célponttá teszi őket a robotrepülők számára mind a partról, mind a tengerről”

– mondta Hamzeh Ali Kaviani admirális, a hadgyakorlat szóvivője.

Héber nyelvű média jelentések a hónap elején arról számoltak be, hogy az izraeli hadsereg légvédelmi ütegeket helyezett el Eilat körül, felkészülve egy támadás lehetőségére szináji terrorsejtek illetve az Irán támogatta jemeni húszi milíciák részéről.

Az Iszlám Köztársaság nem határos Izraellel és soha nem vett részt a zsidó állammal folytatott háborúkban, de proxi terror csoportokon keresztül komoly kihívást jelent mind Izrael, mind pedig a régió számára.

Közben az ENSZ nyilatkozatban azt kéri az Egyesült Államokról, hogy vonja vissza a húszik terrorszervezetté való nyilvánítását.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap jelentette be, hogy Washington terrorszervezetté nyilvánítja a nemzetközileg elismert jemeni kormány ellen harcoló, Irán által támogatott húszikat. A Donald Trump elnök vezette kormányzat hivatali idejének lejárta előtt tíz nappal hozott döntést Pompeo a húszik határon átnyúló támadásaival, a kereskedelmi hajók és a civil lakosság elleni fenyegetésével indokolta.

Noha Pompeo azt is bejelentette, alapos vizsgálat után  a Jemenben aktív segélyszervezeteknek működési engedélyt adnak, Mark Lowcock az ENSZ Biztonsági Tanácsában elmondandó beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy nem a segélyszervezetek azok, akik importálják az élelmiszert az arab országba.

Lowcock szerint a segélyszervezetek többnyire utalványokat és készpénzt adnak az embereknek, hogy megvegyék az ennivalót, és máris több kereskedelmi partner, bank és szállítmányozó cég jelezte, kivonul a jemeni piacról a washingtoni rendelkezés hatályba léptekor.

Becslések szerint idén 16 millió embert sújt majd élelmiszerhiány Jemenben. A 2014-ben kirobbant jemeni polgárháborúban több mint százezren vesztették életüket, és milliók váltak földönfutóvá. Az országban egybehangzó értékelések szerint a világ legsúlyosabb humanitárius válsága alakult ki.

Húszi milicisták az utolsó zsidókat is megpróbálják elűzni Jemenből

Az iráni rezsim által pénzelt milicisták letartóztatják a zsidó lakókat, arra kényszerítik őket, hogy adják el otthonaikat, földjeiket és minden ingóságukat a húszi vezetőknek.