Húszi milicisták az utolsó zsidókat is megpróbálják elűzni Jemenből

Az Arutz Sheva izraeli lap egyiptomi forrásokból arról számolt be, hogy a síita húszik megpróbálják etnikailag megtisztítani Jement a még ott élő zsidóktól.

Az iráni rezsim által pénzelt milicisták letartóztatják a zsidó lakókat, arra kényszerítik őket, hogy adják el otthonaikat, földjeiket és minden ingóságukat a húszi vezetőknek. Arra próbálják rávenni őket, hogy hagyják el az országot.

A kis zsidó közösség már jó ideje szembesül a húszik diszkriminációjával és jogsértéseivel. A fegyveresek elzárják a vizet és az elektromos áramot a zsidó otthonokban, és megakadályozzák, hogy kimenjenek élelmiszert vásárolni.

A jemeni zsidó közösség az egyik legősibb a világon. 1949-50 között csaknem 50 ezer jemeni zsidó költözött Izraelbe az őket érő egyre gyakoribb támadások miatt.

Mára körülbelül száz zsidó maradhatott az országban.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével. A jemeni polgárháborúban több mint százezren vesztették életüket, és milliók váltak földönfutóvá. Az országban a világ legsúlyosabb humanitárius válsága alakult ki.

Jewish life in Yemen

Jewish culture is preserved just outside of a city in Yemen, known for its devotion to Islam. CNN’s Paula Newton reports