„Baromi nehéz feladat” — Frölich Róbert a neológia tekintélyének visszaszerzéséről

Interjút adott Frölich Róbert új neológ országos főrabbi a Zsima oldalának. Ebben arról beszélt, hogy mindenkivel fenn akarja tartani a párbeszédet, hogy közelednie kell a neológ világi és vallásos vezetésnek, és hogy a konfliktusokon senki sem nyerhet, csak sérülhet.

Mint Frölich a videón elmondta, a rabbitestület másodjára választotta meg neológ országos főrabbinak.

A folyamatban még egy formaság hátra van, a Mazsihisz alapszabálya értelmében a közgyűlésnek tudomásul kell vennie a választott személyt.

Frölich kifejtette, „okulva a múlt tapasztalataiból” azt gondolja, hogy kicsit másként kellene nekilátnia ennek a feladatnak. Nem beszélve arról, hogy mások a körülmények, mint akkor – akkor nyugodt zsidó közéletben tudott tevékenykedni –, ezen kívül más feladatok vártak rá.

Most egy

„hihetetlenül felbolydult, kiélezett helyzetben lévő, külső és belső viszályoktól megtépázott Mazsihiszen belül kell valamit tenni”.

Frölich szerint „ez egészen más attitűdöt kíván, mint az első ciklusom alatt”. Mint tisztázta, ezzel arra is utal, hogy „új prioritásokat kell felállítani”.

Akkor a prioritás a párbeszéd volt a keresztény társadalommal, a neológiának a megmutatása,
most „egészen más a helyzet”.

Most az elsődleges feladat a „világ vezetéssel közösen, megtalálva a közös hangot, a belső feszültségeket megpróbáljuk egy kicsit csillapítani”.

Mint tisztázta, a cél:

a „neológia tekintélyét vissza kell szerezni, újra kell építeni”.

„Követeld a békét!”

Legutóbbi ülésén a neológ Rabbitestület a Dohány utcai Zsinagóga főrabbiját, dr. Frölich Róbertet jelölte az országos főrabbi pozíciójára.Frölich főrabbi exk…

Frölich szerint erre egyedül sem a világi vezetés, sem a rabbikar nem képes.

„Mindenki olvassa a sajtót”, mindenki látja a „viszályt, vitatkozást, ellentétet”, amely „próbálja szétszakítani a csöppnyi kis zsidóságot, ami itt van Magyarországon”

– mondta az interjúban.

Bár az ellentéteket nem lehet tökéletesen elsimítani, „élüket” meg kell próbálni „elvenni”.

Mint kifejtette, hiszi, hogy mindannyian azt akarják, hogy „itt 50-100 év múlva, amikor mi már rég nem leszünk, a gyerekeinknek, az unokáinknak is legyen neológ templom, amibe bemehetnek”, akkor az ellentéteket – bár nem lehet teljesen félretenni –, de partvonal mellé kell helyezni.

„A célt kell nézni”, és ezért az attitűdöt, a gondolkodásmódot megváltoztatni.

Nem kell meghajolni a másik akarata előtt, de meg kell próbálni egy „modus vivendit” találni, amiben mind a két fél „kényelmesen érzi magát”, „elvei” és „arca” feladása nélkül.

Ez Frölich szerint „baromi nehéz feladat”.

Első ciklusa alatt elment ortodoxia elnökéhez, elment az EMIH-hez, mert azt gondolta, és „gondolom most is”, hogy amikor a magyarországi zsidóságról beszélünk, „abban mindenki benne van”, a reform és a szekulárisok is, és persze

benne van a Zsima is.

„Nem lehet kirekeszteni a zsidóságból senkit – gondolom én rabbiként –, aki zsidó”. Magára úgy tekint, hogy „az országos főrabbi mégiscsak az ország főrabbija, akár elismerik, akár nem”. Így azt gondolja, kötelessége, hogy „mindenkivel megpróbáljon hangot találni”.

„Soha máskor nem volt ennyire igaz a Misna, hogy »legyél Áron tanítványai körül való, keresd a békét és bizony követeld a békét«”. (Pirké Ávot 1:12).

Frölich szerint „ha nem tudunk egymással békében élni, akkor hiszem azt, hogy nem lesznek győztesek”.

Mint megjegyezte, „a békétlenségben mindenki sérül”, ezért „jobb megelőzni, mint gyógyítani”.

Ezért szerinte „a rabbinak példát kell mutatnia”, „az egyénnek, a vallási vezetőnek” kezet kell tudni nyújtani, és el kell tudnia fogadni a kinyújtott kezet.

Zárásképp tisztázta, ő nem a világi vezetést szolgálja, hanem mindenkit szolgál, hidat akar építeni, önmagából.

Mint azt lapunk is megírta, Frölichet nemrég válaszották újra neológ országos főrabbinak.

Lapunk azt is megírta, hogy elindult a Zsima honlapja, mely itt követhető.

Elindult a Zsima honlapja

Az oldalon lehet találkozni Róna Tamás, Szerdócz Ervin, Schönberger András rabbik írásaival, de hitközségi vezetők és egy volt Mazsihisz-elnök neve is felbukkan.