Az orosz és izraeli külügyminiszter telefonon megvitatta a közel-keleti helyzetet

Telefonon beszélt egymással hétfőn Szergej Lavrov orosz és Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter, megvitatták a közel-keleti helyzetet, ezen belül az izraeli-palesztin konfliktus rendezésének ügyét – erősítette meg az orosz külügyminisztérium.

„A tárcavezetők eszmecserét folytattak a közel-keleti és az észak-afrikai helyzetről, különös tekintettel a közel-keleti rendezésre. Az orosz fél hangsúlyozta készségét, hogy közel-keleti kvartett (Egyesült Államok, Oroszország, ENSZ, Európai Unió) többi tagjával együtt továbbra is hozzájáruljon a békefolyamat újraindításához az izraeliek és a palesztinok közötti közvetlen párbeszéden keresztül a nemzetközi jog általánosan elfogadott elvei alapján” – áll a tárca közleményében.

Az orosz tárca szerint a felek áttekintették a szíriai helyzetet is, és hangsúlyozták az ország szuverenitása és területi egysége tiszteletben tartásának fontosságát, illetve azt, hogy a terrorista fenyegetettséget fel kell számolni az országban.

„Megerősítették kölcsönös elszántságukat, hogy szembeszállnak a második világháború történetének és eredményeinek felülvizsgálatára irányuló erőfeszítésekkel, a nácik és segítőik dicsőítésével, azzal, hogy feledésbe merüljenek a holokauszt bűncselekményei, a fasizmus áldozatainak emléke és Európa felszabadítóinak tettei. Egyetértettek abban, hogy következetesen képviselik ezeket az alapelveket az ENSZ-ben és más nemzetközi intézményekben” – közölte a tárca.

A miniszterek áttekintették a kétoldalú kapcsolatokat, és megerősítették, hogy készek tovább javítani őket.

Netanjahu telefonon tárgyalt Putyinnal

Idén kerek évfordulót ünnepel a két ország, az Izrael és Oroszország közötti diplomáciai kapcsolatok megújításának 30. évfordulóját.