Egy demokrata törvényhozó szerint Izrael „palesztin falvakat éget fel”

Ro Khanna később módosította is, meg nem is az állítását.

Ro Khanna demokrata kongresszusi képviselő pénteken azzal vádolta meg Izraelt, hogy „palesztin falvakat éget fel”. Később visszavonta az állítását, mondván, olyan incidensekről beszélt, amikor „izraeli telepesek palesztin gyümölcsöskerteket és olívafákat égettek” és amikor az „izraeli hadsereg lebontott, és ledózerolt palesztin falvakat” – írja a The Times of Israel.

A kaliforniai Ro Khanna azt mondta egy pénteki, az MSNBC-nek adott interjúban, hogy Joe Biden elnök „radikálisan újrakalibrálná” az izraeli-amerikai kapcsolatokat, úgy, hogy Izrael legyen nagyobb mértékben felelősségre vonható az emberi jogokkal kapcsolatos gyakorlata ügyében.

Szerinte Biden „tisztázni fogja azt, hogy Izrael egy szövetséges, és mindig is szövetséges volt, azonban muszáj, hogy elismerjék Palesztina államiságát, és hogy nem szabad új telepeket építeniük, valamint felgyújtaniuk palesztin falvakat”.

„Az emberi jogok számítani fognak. A külpolitikánk fókuszában az emberi jogok lesznek” – tette hozzá.

Amikor Mehdi Hassan riporter arról kérdezte, hogy hogy Biden újragondolná-e kapcsolatait Szaúd-Arábiával, Iránnal vagy Izraellel, Khanna azt válaszolta, úgy sejti, ez mindhárom országgal kapcsolatban meg fog történni.

Izrael amikor palesztin falvakkal szemben lép fel, mindig azzal érvel, hogy csak olyankor tesz ilyet, ha azokat illegálisan építették. A palesztinok szerint Izrael nem állít ki nekik elég engedélyt, és nem legalizál létező falvakat ahhoz hasonló mértékben, ahogy a zsidó települések építését engedélyezi a térségben.

J Street, az Izrael-ellenes szörnyszervezet

Bár Izrael-pártinak nevezik magukat, a J Street mindent megtesz, hogy éket verjen Izrael és az Egyesült Államok közé – írja David Weinberg a The Jewish Press oldalán. 

A „felégetésről” szóló alaptalan vádak hangoztatása után Khanna irodája először nem válaszolt további kérdésekre az ügyben. Viszont egy szombati Twitter-beszélgetésben Khanna azt írta, tisztáznia kellett volna, hogy arról beszélt, hogy „izraeli telepesek palesztin gyümölcsöskerteket és olívafákat égettek, míg az izraeli hadsereg lebontott, és ledózerolt palesztin falvakat”. Ezen felül belinkelt egy októberi híradást, ami egy erről írt ENSZ-jelentésről szólt.

Később a The Times of Israelnek ezt nyilatkozta: „Mindig is komolyan támogattam Izrael és az USA kapcsolatát. Arra szavaztam, hogy elítéljék a BDS-mozgalmat a Házban, ezzel szembefordulva más progresszívekkel, támogattam és megszavaztam egy Izraelnek nyújtott,10 évre szóló támogatási programot megcélzó törvényt. Együtt dolgoztam a San Fransisco-i izraeli főkonzullal, hogy erősítsük a gazdasági együttműködést Izrael és a Szilícium-völgy között”.

„Azt akarom, hogy a kapcsolatunk a pluralizmuson és az emberi jogokon alapuljon. Elismerem és értékelem Izraelnek a biztonságával kapcsolatos aggályait és elismerem az Izraellel szembeni erőszakot, de úgy gondolom, hogy a kétállami megoldáson kell dolgoznunk, véget szükséges vetnünk az új települések alapításának, és le kell állítani a bontásokat. Azt remélem, hogy a régióban a béke és a párbeszéd fog uralkodni”.

Khanna egy progresszív kongresszusi képviselő, aki közeli kapcsolatban áll Bernie Sanders szenátorral. Ugyan kritizálja Izrael kormányának politikáját, ám nem megy olyan messzire, mint több demokrata kollégája, akik a BDS-mozgalmat is támogatják.

Csakhogy ő már a sokadik progresszív demokrata, aki azt akarja, hogy az USA komolyabban kérje számon Izraelen azt, amit ők emberi jogi kihágásoknak gondolnak, főként Júdea és Szamáriában.

Korábban a héten a New York-i Jamaal Bowman képviselő Izrael megbízott főkonzulának írt levelet, amelyben kritizálta azt, hogy Izrael nem tesz többet a palesztinok beoltatásáért, és ezt az aránytalanságot az Egyesül Államokban szerintük létező faji egyenlőtlenséghez hasonlította. Joaquin Castro, Marie Newman és Rashida Tlaib képviselők, valamint a volt alelnökjelölt Tim Kaine is felszólaltak ez ügyben.

Biden enyhébben viszonyul Izraelhez, és kampánya során is küzdött azokkal a progresszív demokratákkal, akik azt akarták, hogy a párt keményebb hangot üssön meg az országgal szemben. Viszont hivatalba lépése óta még nem hívta fel Benjamin Netanjahu miniszterelnököt. Az amerikai elnök további közel-keleti vezetőkkel sem beszélt, mióta hivatalba lépett. Netanjahu ugyanakkor az első volt azon közel-keleti vezetők között volt, akiket felhívott novemberi megválasztása után.

A demokraták, az amerikai zsidók, és a politikai korrektség bigottsága

Az antiszemita összeesküvés-elméletek terjesztése a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezés kapcsán, hézagmentesen illeszkedik az amerikai progresszív szervezetek Izrael-ellenes elfogultságai sorába.