Izrael titkos kapcsolatot ápolhat Szíriával?

Basar Asszad szír elnök egyre kevésbé tűri meg az iráni jelenlétet Szíriával, és rádöbbent arra, hogy szüksége lesz Izrael segítségére – írja Mordechai Kedar a BESA Center oldalán lévő elemzésében.

A szerző szerint újabban jelentések jelentek meg, melyek szerint Izrael és Szíria kapcsolatokat ápol. Az egyik az Elaph arab oldalon jelent meg, mely megbízható forrás a szerző szerint, alkalmanként izraeli szerzőket is közöl. Egy hónapja interjút közöltek Majdi Halabi tollából, amelyet az IDF egyik vezetőjével készített.

A meg nem nevezett tiszt szerint

„ha Asszad ülne az ön helyébe, azt mondaná nekem: »jussunk alkura!« Asszad irániakat vitt Szíriába, hogy megoldják az Iszlám Állam és a polgárháború problémáját, de miután legyőzték az IÁ-t, a megoldás (Irán) problémává vált. Irán, ami eddig nagy segítség volt Szíriának, most már gondot okoz Szíriának és Oroszországnak is. Az orosz katonai attasé minden héten jön, és ezt hallja tőlem”.

Halabi megkérdezte, átadnak-e az oroszok üzeneteket Szíriától Izraelnek.

A tiszt azt felelte,

„igen, természetesen, és nem csak rajtuk át. A szírek más módokon is, folyton üzennek”.

A kérdésre, hogy mit akarnak a szírek Izraeltől, úgy felelt, hogy vissza akarnak térni az Arab Ligába, és gazdasági segítséget, pl. üzemanyagot akarnak. Pénz kell nekik, hogy kiűzzék az irániakat, és megerősítsék Asszad hatalmát.

A tiszt szerint Asszad látja a valós helyzetet, és a szunnitákkal akar szövetséget, hogy kiűzze Iránt az országából. Szerinte Izrael segíteni tud neki, hogy elérje az Egyesült Államokat és az Öböl-országokat.

A tiszt szerint továbbá az oroszok is hasonlóan tekintenek Izraelre.

Az újságíró kérdésére, miszerint lehetséges-e kapcsolatokat építeni Szíriával, a tiszt úgy felelt, hogy igen, de még fent nem született meg a döntés, minden kezdetleges.

Annyi világos a cikk szerint: Asszad nem hiszi, hogy Iránnak bármi dolga van még Szíriában, és az oroszok ebben egyetértenek vele. Moszkva érdeke, hogy megerősítse a szír rezsimet, hogy megoldja a kurd-kérdést úgy, hogy a törökök se maradjanak Szíriában, és hogy megoldja az Irán-kérdést, hogy Izrael ne támadja Szíriát.

Mivel sok pénzbe kerül orosz katonai jelenlétet tartani az országban, ezért Moszkva ki akarja vonni csapatait. Ehhez meg kell erősíteni Asszad helyzetét. Továbbá szeretné, ha Szíria végre több gázt termelhetne ki a Földközi-tengerből, hogy kifizethesse tartozását az oroszok irányába.

Idén január közepén egy arab lap jelentette, hogy izraeli delegáció tárgyalt Asszad képviselőivel egy orosz bázison Szíriában. Ez egy korábbi, ciprusi tárgyalást követett. Egy londoni arab lap tisztázta a jelenlévők neveit is: például ott volt Asszad biztonsági tanácsadója, Bassam Hassan, izraeli oldalon pedig Gadi Eizenkot és Ari Ben-Menashe, egy vezető Moszad-tiszt.

A hírek azt sejtetik, hogy komoly kapcsolatok épülnek a háttérben Izrael és Szíria között.

A tárgyalásoknak nyilván tárgya a Golán-fennsík, az is felmerülhetett, hogy Izrael átad drúz településeket Szíriának.

Szíriának rengeteg pénz kell az újjáépítéshez, ráadásul gazdasági válság van a koronavírus miatt. Az elemzés szerint főleg Kínára és az Öböl-államokra tekintenek. Az oroszok nyilván jobban örülnének, ha nem Kína, hanem az Öböl-országok segítenének. Jeruzsálemre pedig kapuként tekintenek az Emírségek és Bahrain irányába.

A fentiekre egyelőre még nem reagált Izrael – tisztázza a jelentés, mely szerint viszont a közelgő választások miatt úgyis fognak részletek megjelenni a sajtóban.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Törökország megszilárdítaná szövetségét Iránnal

Ankara Moszkvával és Teheránnal fűzte szorosabbra kapcsolatait az elmúlt évben, köszönhetően a Trump-adminisztrációnak, amely jó viszonyt ápolt Recep Tayyip Erdogannal.