Törökország megszilárdítaná szövetségét Iránnal

Ankara Moszkvával és Teheránnal fűzte szorosabbra kapcsolatait az elmúlt évben, köszönhetően a Trump-adminisztrációnak, amely jó viszonyt ápolt Recep Tayyip Erdogannal.

Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter Ankarába látogatott pénteken. A találkozó azt jelezheti előre, hogy Ankara, Teherán és Moszkva érdekszférákra oszthatja fel a közel-keleti régiót, ahogy azt Szíriában és Líbiában is tették – írja Seth J. Frantzman a The Jerusalem Post oldalán. Zarif elmondta: Törökország és Irán közös állásponton van, a régió stabilitása pedig csak „szinergián” keresztül állítható helyre.

A Trump-adminisztráció szoros kapcsolatokat ápolt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, ez pedig hozzásegítette őt az Iránnal és Oroszországgal való együttműködéshez. Törökországnak éppen kapóra jött a NATO-tól való eltávolodás, ezért szívesen vették Trump segítségét.

Törökországban egy tökéletesen olajozott kormánypropaganda-rendszer épült ki, amelyen keresztül azt kommunikálták az elmúlt időszakban, hogy közelednének Izraelhez, és félre tudnák tenni a Hamásszal való együttműködést. Valójában viszont Törökország és Irán is támogatja a Hamászt, Zaríf látogatása pedig egyértelmű jele az erősödő török-iráni tengelynek.

A török mellett az iráni média is erősen kormánypárti, és mindkettő örömmel fogadta a két ország együttműködését. Ankara érdeke, hogy az Egyesült Államok visszatérjen az iráni atomalkuhoz.

Törökország Oroszországgal is szövetkezik: közös koordinációs központot nyitnak Hegyi-Karabahban. Szíria és Líbia mellett tehát újabb országban működnek együtt. Miközben az Egyesült Államok és Olaszország visszafogták szaúd-arábiai fegyverüzleteiket, Törökország vásárolt az orosz S-400-as légvédelmi rendszerből. Ráadásul a török média örömmel számolt be az új „vas-selyemútról”, ami egy Bakut Törökországgal összekötő vasútvonal, és nem csak Oroszországgal, hanem Kínával is kiszélesíti a kereskedelmi lehetőségeket.

Zaríf látogatása, és ezek a fejlemények egy hatalmas szövetség kialakulását vetítik előre: Törökország, Oroszország, Irán és Kína egy érdekközösséget alkot. A hivatalba lépő amerikai adminisztráció egy része is tisztában van azzal, hogy a kínai-orosz autoriter tengely Törökországgal és Iránnal is kiegészül a jövőben – ennek ellenére úgy tűnik, közelednének Irán felé.

Elemző: Törökország célja az volt a Kaukázusban, hogy növelje Oroszország szerepét

Törökország az állami médián keresztül az Egyesült Államokat is támadja, viszont Oroszországhoz egyre közelebb kerül.