Mégsem lesz első világháborús emlékmű a Turulból

Már az idén elkészülhet a XII. kerületben az új második világháborús emlékmű, az arra kiírt pályázat a hónap közepén zárul. Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) hegyvidéki polgármester várhatóan megfontolásra javasolja majd, hogy a 2005-ben ugyancsak ebből a célból állíttatott kerületi Turul-szobrot mégse minősítsék át első világháborús emlékművé, hanem legyen ott egy tájékoztató tábla a szimbólumról és történetéről.

Pokorni Zoltán egy hétfői háttérbeszélgetésen a napokban megjelent, édesapjáról szóló cikkre és egy, a Turul-szoborral kapcsolatban készült dokumentumfilm megállapításaira reagált. Közölte: a kialakult helyzet miatt azt fontolgatja, hogy beterjeszt a képviselő-testület elé egy módosítást, hogy a második világháború katonai és polgári áldozatai emlékére állíttatott, nagy vitát kiváltó Turul-szobrot ne nevezzék át az első világháború áldozatainak emlékművévé.

„Álljon ez a szobor így magában, ne bontsuk el, ne olvasszuk be (…), de tegyünk mellé egy nagyon részletes útmutatót, hogy minek a szimbóluma és minek a története”

— fogalmazott.

Pokorni Zoltán a 444.hu oldalon megjelent, A gyilkosok emlékműve című dokumentumfilmről szólva azt mondta: a hegyvidéki zsidók meggyilkolása történetének feltárása fontos, de a rendező

ahelyett, hogy egy megrázóan fontos témát tárgyaló filmet készített volna, „aktuálpolitikai furkósbotot” faragott az ügyből.

Összekeveri az idősíkokat, a 2005 környéki és a mai vitákat, a nyilas tömeggyilkosságok feldolgozása után kialakult helyzetet, egyenlőségjelet tesz a Turul megmaradása mellett ma érvelők és a nyilasok, illetve a nyilasokat védelmezők között – vélekedett.

Pokorni Zoltán kiemelte, a rendszerváltozás után legitim, érthető emberi törekvés volt, hogy emlékművet állítsanak a háború áldozatainak.

A hegyvidéki önkormányzat „nem a legjobb szimbólumot”, egy első világháborús katonasír turulmotívumát választotta nem kellően végiggondolva, hiszen a Hegyvidéken a második világháborúban meghaltak nagyobb része civil, a meggyilkoltak jelentős része zsidó volt. Így

„ellentmondásos, már-már kegyeletsértő a Turul használata”

— mondta a polgármester, hangsúlyozva: az biztos, hogy az önkormányzat kiindulópontja nem az volt, hogy emléket állítson a nyilasoknak.

Dokumentumfilm: A gyilkosok emlékműve

A 444.hu filmjének apropóját a XII. kerületben álló Turul-szobor adja, melynek talapzatán még ma is több olyan ember neve olvasható a kerület mártírjai között, akik valójában háborús bűncselekmények elkövetői voltak.

A polgármester néhány pontban felsorolta a film általa vélt pontatlanságait, tévedéseit, és a többi között rámutatott: nem igaz, hogy bár megígérte, mégsem vették le a szobor talapzatáról a zsidók ellen bizonyíthatóan gyilkosságot elkövetők, köztük a nagyapja nevét. Közölte:

nagyapja nevét már tavaly januárban, másik három nevet szeptemberben távolítottak el az utasítására.

Ugyancsak hamis az az állítás, hogy a szobor állításakor ismert volt minden, ami a Hegyvidéken történt, az, hogy mennyi szörnyűséget követtek el a kerületben a nyilas hatalomátvétel után, és ennek tudatában avatták fel a szobrot – mondta Pokorni Zoltán, megjegyezve: a kutató történészek is azt mondják, hogy a történet szörnyű részletei csak 2010 után, nagyrészt pedig 2016-ot követően kezdtek tisztázódni.

Azt mondta, hogy neves történészeket kért fel a szobor ügyének rendezése érdekében, az ő szakmai tanulmányuk alapján új szobor elkészítésére írtak ki pályázatot. Döntöttek arról, hogy máshol állítják fel a második világháborús emlékművet, és erre 50 millió forintot különítettek el. Továbbá a képviselő-testület tavaly nyáron döntött arról is, hogy a régi szobrot átminősítik első világháborús emlékművé.

Pokorni Zoltán elmondta,

nem tartja helyesnek, hogy a szobrot lerombolják, de nem tartja a legjobb megoldásnak az átnevezést sem.

Szerinte a film hazugságot erősít, ugyanakkor mégis felhívja egy igazságra is a figyelmet: arra, hogy a történteket nem elrejteni kell, hanem be kell mutatni.

Az előbbi két megoldás eldugja csak a problémát, és nem mutatja be – mondta Pokorni Zoltán hozzátéve, ezért is gondolkodik a már említett módosítás benyújtásáról.

A polgármester szerint legitim az az álláspont is, hogy „nem szabad gyilkosoknak adni” a jelképet, sokkal több van benne, mélyebb és időben távolabbi, és „talán megtisztítható, kimenthető ebből a sáros örvényből”.

Tartsuk távol a fekáliát!

A nyílt antiszemita propaganda karanténban tartása nem csak a zsidó közösség érdeke. Köves Slomó írása.

Még akkor is, ha ezen álláspont híve között vannak neonácik is, de

az az állítás, hogy mindenki, aki a Turult védi, az fasiszta és a gyilkosok pártján van, túlzó és igaztalan álláspont

— mondta Pokorni Zoltán, hangsúlyozva: a dolguk arra törekedni, hogy miként lehet e két szélsőség között „kihűteni” ezt a vitát.

Elképzelése szerint a Turul-szobor melletti tájékoztató leírhatná a történetet a millenniumtól kezdődően, a Turul Szövetségen, a nyilasokon, az elhallgatott 1950-es éveken, a kerületi önkormányzat „nagyon szerencsétlen” emlékműállításán, a kerületnek a fővárossal folytatott vitáján át a mai napig.

„Abból kellene kitörni, hogy vagy nyilas vagy, vagy hazaáruló, és a Turul vagy ártatlan, vagy gyilkos”

— fogalmazott Pokorni Zoltán, hangsúlyozva, hogy a Turul összetett jelkép.

A polgármester a blikk.hu-n január 28-án megjelent, az édesapjáról szóló cikkre reagálva elmondta, az írás a valósággal szemben azt sugallja, hogy az Államvédelmi Hatóság szerint édesapja, még az ő apja által meggyilkolt zsidók drágaköves ékszereit rejtegette otthon.

Cseh Gergő Bendegúz, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgatója rámutatott: a cikk alapjául szolgáló dokumentumok a valóságban arról szólnak, hogy az ávósok megpróbáltak hamis bizonyítékokat elrejteni Pokorni Józsefné lakásán, hogy Pokorni Jánost vizsgálat alá vehessék.

A levéltári források szerint végül nem történt ilyen akció – közölte.

Köves Slomó: gyűlöletre nem lehet gyűlölettel emlékezni

A budapesti gettó felszabadításának 75. évfordulójára emlékeztek az izraeli nagykövet, a polgármester, egy holokauszt-túlélő, valamint diákok részvételével.