Köves Slomó: gyűlöletre nem lehet gyűlölettel emlékezni

Mécseseket gyújtottak és Kaddist mondtak a budapesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából a Dohány utcai emlékfalnál. A megemlékezésen beszédet mondott az izraeli nagykövet, egy holokauszt-túlélő, a kerület polgármestere, valamint a megemlékezést szervező EMIH vezető rabbija.

75 évvel ezelőtt egy hajszálon múlt, hogy a budapesti gettóba zárt 60-70 ezer zsidó megmenekült, miután a szovjet hadsereg felszabadította őket – emlékezett beszédében Köves Slomó. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija szerint a 75. évfordulóval fordulóponthoz érkeztünk, mert egyre kevesebb a túlélő, ez pedig új feladat elé állít, mert el kell dönteni, hogyan emlékezzünk a jövőben.

Köves Slomó kitért Pokorni Zoltán néhány nappal ezelőtti, megrendítő szavaira nagyapjáról, Pokorni Józsefről, aki nyilasként részt vett zsidók meggyilkolásában. A vezető rabbi szerint a szokatlan személyes mondatokat kevesen fogadták nyitottsággal és azzal az érzékenységgel, ami elvárható lenne. Köves Slomó azt mondta: ahogy nem érdem az áldozatok leszármazottainak lenni, ugyanúgy nem bűn tettesek unokáinak lenni.

„A gyűlöletre nem lehet gyűlölettel emlékezni. Nem lehet az emlékezés tartalmas úgy, hogy ha mi magunk is a gyűlöletet vesszük át, amikor a gyűlöletre emlékezünk. A gyűlöletre méltósággal kell emlékezni. Nem az a kérdés, hogy kik voltak a szüleink, hanem hogy mit kezdünk az emlékükkel”

– fogalmazott az EMIH vezető rabbija.

fotó: Neokohn

Nem lehet úgy emlékezni, hogy ne jusson eszünkbe az a töménytelen szenvedés, ami a gettó falai között történt, és hogy ne emlékezzünk azokra az emberekre, akik itt szörnyű körülmények között éhen haltak, vagy megfagytak – mondta Fahidi Éva holokauszt-túlélő a megemlékezésen.

„Mi túlélők biztos, hogy nem akarunk gyűlölni. Egyrészt azért, mert nem akarjuk, hogy olyan legyen a lelkünk, mint azoké, akik bennünket gyűlölnek. Másrészt azért, mert tudjuk, hogy semmi más nem lesz a gyűlöletből, mint újabb gyűlölet”

– fogalmazott Fahidi Éva.

fotó: Neokohn

Azt üzente a megemlékezésen részt vett diákoknak, hogy olyan életet kell teremteni, hogy ne legyen a társadalomban gyűlölet, erre kell törekedni. Nem elég, ha mondjuk, azt kell megtalálni, hogy a magunk helyén mit tudunk tenni ennek érdekében.

Yacov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet először Raoul Wallenbergről beszélt, aki azt bizonyította mindenki számára, hogy nincs akadály az akarat előtt, megmutatta, mi a személyes bátorság egy ilyen borzasztó helyzetben. Bárcsak többen lettek volna, ugyanakkor hálásak azoknak, akik hasonlóan cselekedtek – tette hozzá. Azt is kiemelte, hogy a gettó területén található az a hely, ahol Herzl Tivadar, a zsidó állam megálmodója született.

„A zsidó közösséget érintő veszély nem szűnt meg, az ördög nem alszik, és 75 évvel a gettó felszabadítása után ismét nő az antiszemitizmus a világban. Ezért fontos az emlékezés, hogy megakadályozzuk, hogy ez még egyszer előforduljon”

— jelentette ki az izraeli nagykövet.

75 évvel ezelőtt tűnt el Wallenberg, és máig nem tudjuk, mi történt vele

Csaknem húszezer magyar zsidó életét mentette meg. Nem csak okmányokkal segített, de védett házakba is menekített embereket.

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere arról beszélt, hogy a magyar történelem legdrámaibb, legsötétebb időszaka 1944. október közepén kezdődött, amikor a nyilas hordák átvették Budapesten az uralmat, amikor zsidó polgártársakat a Dunába lőtték és a város különböző részein vadásztak rájuk. Az emlékezésnek arra is ki kell térnie, hogy szembenézzünk a felelősséggel – mondta a DK-s politikus.

„Az, ami 1944 és 45 fagyos telén itt, Budapesten, a VII. kerületben is történt, az ennek az országnak a szégyene, a magyar történelem legsúlyosabb bűne.

Az a bűn, hogy nem tudtuk megvédeni zsidó polgártársainkat, vagy talán nem is akartuk, mert hiszen pontosan tudjuk, hogy már a 30-as évektől kezdődően egy sor zsidótörvény jelent meg, és a magyar társadalom jelentős része még csak a füle botját sem mozgatta erre”

– jelentette ki Niedermüller Péter.

fotó: Neokohn

A beszédek után a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője, Oberlander Baruch rabbi vezetésével gyászimát, Kaddist mondtak az áldozatok emlékére, majd mécseseket gyújtottak az emlékfalnál. Ezt követően a Bét Menáchen Általános Iskola dísztermében a résztvevő diákok Fahidi Éva túlélővel beszélgettek.