75 évvel ezelőtt tűnt el Wallenberg, és máig nem tudjuk, mi történt vele

Szimbólum. Legenda. Hős és mártír. Több ezer magyar zsidó megmentője. A 20. század fő zsarnokságainak bátor ellenállója. 1945 január 17-én, éppen 75 éve tartóztatták le a szovjetek Raoul Wallenberget.

Amikor tavaly Svédország Maccabi csapata Budapesten járt az emlékezetes Európai Játékokon, a versenyzők nem a turisztikai attrakciókról érdeklődtek elsőre, hanem szerették volna tudni, hogy hol található a városban Raoul Wallenberg emlékmű.

Nem csak nekik, hanem a holokauszt iránt érdeklődőknek is az egyik legismertebb név lehet a svéd diplomatáé, aki a vészkorszak alatt egy a korábbi életének eseményeit figyelembe véve teljesen váratlan hőstettet hajtott végre Budapesten.

Több külföldi sikertelen gazdasági vállalkozás után a Magyarországon kezdetben libákkal és pulykákkal kereskedő Wallenberg alig fél év alatt Budapesten csaknem 20 ezer magyar zsidót mentett meg.

Mindenkinek lehet arról némi ismerete, hogy a skandináv állam mellett például Olaszország (Perlasca), Svájc (Lutz) és Spanyolország (Sanz Briz) is próbált tenni a budapesti zsidók megmentéséért, de senkinek nincs akkora kultusza mint Wallenbergnek.

Ikonikus és halhatatlan történelmi szerepe alighanem annak tudható be, hogy a szovjetek máig ismeretlen okokból 75 évvel ezelőtt — vélhetően kémkedés gyanújával — elhurcolták Budapestről.

A Wallenberg-mítosz legendája azóta tart. Éppen 75 éve, és gyaníthatóan az idők végezetéül hirdeti majd az egyén bátorságának, a szolidaritásnak és a felelősségvállalásnak a példáját.

Wallenberg 75: A hamisított sárgacsillagok története

Utólag retusáltak sárgacsillagokat Wallenberg fotósának képére, még a Jad Vasemben és az MTI archívumában is a manipulált verzió szerepel.

Svédország csak 2016-ban minősítette hivatalosan is halottnak Raoul Wallenberget. Ekkor lett volna 96 éves. A diplomatáról ugyanis mind a mai napig nem lehet biztosan tudni, hogy mikor és hogyan hunyt el.

A legvalószínűbb feltételezések szerint egy szovjet börtönben szívroham következtében, 1947-ben. Sokak szerint azonban csak tíz évvel később. Rendre hallani olyan jelentéseket, amelyek rabtársak vallomására alapozva azt is hirdetik, hogy még jóval később is életben volt.

Egy biztos: Moszkva évtizedekig tagadta, hogy felelősség terheli Wallenberg eltűnéséért. Ez idővel enyhült, noha

a mai napig nem tisztázódott, hogy mi is lett a sorsa annak a 32 éves embernek, aki korábbi banki, kereskedelmi és építészeti tervei és sikertelen próbálkozásai után végül Budapesten talált rá a sors hívószavára.

Svédország egyik leggazdagabb családjának sarjaként korábban bármit megtehetett volna. Törökország, Afrika és Palesztina területein is gyakorolhatta többnyelvűségét, de valahogy mégsem találta a helyét. Sőt, kezdetben még a zsidókkal sem igen jött ki.

Visszaemlékezések, amelyek Wallenberg levelezéseiből maradtak ránk, tanúsítják, hogy egy palesztin banknál, a főleg zsidó kuncsaftokkal kapcsolatban álló fiatal svéd banki alkalmazottként Haifában inkább érezte közelebb magához az arab nyelv elsajátítását, mintsem a zsidók héberjét.

Meghalt Raoul Wallenberg húga

Raoul Wallenberg II. világháborús svéd diplomata húgának gyászhírét a Wallenberg Akadémia alapítvány jelentette be.

Ezzel együtt ott, a brit mandátumú Palesztinában találkozott először olyan zsidókkal, akik a holokauszt elől menekültek el Európából. Hogy ennek lehetett-e köze ahhoz, hogy pár évvel később Wallenberg a saját életét is kockáztatva döntött úgy, hogy menti a menthetőt, ugyancsak homály fedi.

1944-ben egy kis kereskedelmi vállalatnál dolgozott, amely libákat, pulykákat és tojásport importált Magyarországról.  Akkor kezdődött a vészkorszak hazánkban. A szövetségesek egy amerikai-svéd akciót terveztek az európai zsidóság maradékának megmentésére. A svéd kormánynak kellett valaki Budapesten.

Az is megér egy külön tanulmányt, hogy a véletlen események sorozatának következményeként vajon miért pont Wallenberg került a figyelem középpontjába?

A deportálások közepén — amikor a vidéki magyar zsidóság zöme már füstté vált Auschwitzban — csak júliusban lett a budapesti svéd nagykövetség első titkára.

Már diplomataként bocsátott ki ezrével életmentő menleveleket. Munkatársaival és bátor önkéntesekkel közösen olyan akciónak volt a motorja, amely csaknem húszezer magyar zsidó életét mentette meg. Nem csak az okmányokkal segítettek, de védett házakba is menekítettek embereket.

A rommá lőtt Budapesten Wallenberget 1945. január 17-én a szovjet katonai hírszerzés letartóztatta és nem sokkal később Moszkvába szállíttatta. Szovjet nyomásra a Magyar Rádió márciusában még azt is bemondta, hogy a svéd diplomatát a Debrecen felé vezető úton a nyilasok vagy a Gestapo emberei meggyilkolták.

Tavaly áprilisban halt meg a húga, aki évtizedeken át igyekezett kideríteni testvére elhurcolásának és halálának  körülményeit. Hiába.

„Az ember ne legyen tettes, ne váljon áldozattá, és soha ne legyen közömbös”

Átadták a Wallenberg-díat. Az elismerést azoknak ítélik oda, akik humanista példát mutatnak, és segítik a diszkriminációt elszenvedő embertársainkat.