„Az ember ne legyen tettes, ne váljon áldozattá, és soha ne legyen közömbös”

Átadták a Wallenberg-díjat. Az elismerést olyan személyeknek és szervezeteknek ítélik oda, akik vagy amelyek tevékenységükkel humanista példát mutatnak, és segítik a diszkriminációt elszenvedő embertársainkat.

Bogdán László, Cserdi község polgármestere, Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke, Kaczvinszky Barbara újságíró, dokumentumfilm-rendező, Majsai Tamás református lelkész, történész, Setét Jenő polgárjogi aktivista és Szigeti Jenő, a Hetednapi Adventista Egyház lelkésze, egyháztörténész vehette át a 2020-as Raoul Wallenberg-díjat. A díjátadó ünnepséget a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) székházában tartották – írja a szervezet honlapja.

A Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen 2010-ben alapította meg az embermentő svéd diplomatáról elnevezett díjat. Az elismerést olyan személyeknek és szervezeteknek ítéli oda, akik vagy amelyek tevékenységükkel humanista példát mutatnak, és segítik a diszkriminációt elszenvedő embertársainkat.

Nem szerepelt az előzetes programban, de Katarina Szécsi Åsbrink, a Svéd Királyság nagykövet-helyettese is fontosnak érezte, hogy a rendezvényen felszólaljon – írja a Mazsihisz.hu.

Mint mondta, számára Raoul Wallenberg  voltaképpen egy kollégája volt, hiszen ugyanazon a követségen dolgoznak, és számos magyar és svéd szervezettel, intézménnyel szorosan együttműködnek a valahai diplomata emlékének ápolásában.

Úgy fogalmazott: nem mindannyiunkból válik életmentő hős, aki emberek ezreinek az életét menti meg, de mindannyiunknak van lehetősége arra, hogy kiálljunk a kirekesztés ellen az emberi jogokért. Katarina Szécsi Åsbrink a beszédét azzal fejezte be: egy általa tisztelt professzor hármas parancsa szerint az ember ne legyen tettes, ne váljon áldozattá, és soha ne legyen közömbös.

A teljes cikk itt olvasható el.

Wallenberg 75: A hamisított sárgacsillagok története

Utólag retusáltak sárgacsillagokat Wallenberg fotósának képére, még a Jad Vasemben és az MTI archívumában is a manipulált verzió szerepel.