Mi lehet majd Trump szerepe a Republikánus Pártban?

A republikánusok kénytelenek lesznek figyelembe venni, hogy a közvélemény-kutatások szerint továbbra is Trump a legnépszerűbb 2024-es elnökjelölt. 

Nem biztos, hogy a Republikánus Párt automatikusan Trump mögé áll a 2024-es elnökválasztás előtt – írja a Bloomberg.

A kérdés az, hogyan tudja a párt megtartani a több tízmillió trumpista választót a jövő évi kongresszusi választásokig.

Ronna McDaniel, a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) elnöke szerdán megerősítette: a pártnak semlegesnek kell maradnia, az elnökjelölt személyének helyét pedig nyitva kell hagyni. McDaniel azt várja Trumptól, hogy segítsen visszaszeretni a többséget a republikánusoknak a Szenátusban és a Képviselőházban.

Többen a georgiai választási vereséget, és az ebből következő demokrata többséget annak tudják be, hogy Trump ragaszkodott ahhoz, hogy az elnökválasztást elcsalták, ezért a választóknak szimpatikusabbak voltak a demokraták. Másnap Trump hívei megrohamozták a Capitolium épületét, miközben az Elektori Testület éppen hitelesítette Joe Biden győzelmét. Az összecsapásokban öt ember veszítette életét, köztük egy rendőr.

A Képviselőház republikánus vezetőjének, Kevin McCarthynak hét mandátumra lenne még szüksége, hogy házelnök legyen. McCarthy ezen a héten Dél-Floridában találkozott Trumppal, aki elkötelezte magát amellett, hogy segíteni fog a 2022-es választáson.

Tíz republikánus képviselő, köztük közeli szövetségese, Liz Cheney is Trump impeachment-eljárása mellett szavazott. A trumpista republikánusok között ez nagy felháborodást váltott ki, és Cheney lemondását követelték.

McDanielt nem érte váratlanul a párt semleges irányvonala – minden párt így reagál, amíg nincs egy kimondott elnökjelöltje, aki mögé közösen beállhatnak.

Bár a Capitolium ostroma óta visszaesett a támogatottsága, továbbra is Trump a legnépszerűbb elnökjelölt a közvélemény-kutatások szerint, és ő maga sem zárta ki, hogy 2024-ben is elindul.

Mögötte második helyen van Mike Pence, majd Ted Cruz texasi szenátor, és a volt elnök fia Donald Trump Jr.

Közösségi médiafelületei nélkül azonban nehéz dolga lenne egy esetleges kampány során, például, Twitter-bejegyzései nagy szerepet játszottak 2016-os megválasztásában.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Van-e jövője Trumpnak és a trumpizmusnak?

Donald Trump ugyan elvesztette az elnöki széket, de még egyáltalán nem szabad végleg leírni – írja Anthony Zurcher a BBC oldalán.